Da Farstad Shipping tidligere i år ble slått sammen med Kjell Inge Røkke-kontrollerte Solstad Offshore og John Fredriksens Deep Sea Supply, sa Sverre Andreas Farstad følgende til Sunnmørsposten:

– Det viktigste er at folkene blir tatt i vare på en god måte. Der har jeg fått en del løfter, og jeg regner med at de blir opprettholdt.

Han var opptatt av at det som er bygd opp i Ålesund måtte bevares i størst mulig grad.

I dag har det vært en blytung dag for de tilsatte ved Solstad Farstads kontor i Ålesund. På allmøte ble det opplyst at kontoret i Ålesund reduseres fra 50 til 15 stillinger. Kontoret i Fosnavåg (gamle Rem Offshore) reduseres fra 21 til 17 årsverk. På hovedkontoret I Skudeneshavn blir det svært få som må gå.

– Det er overraskende at det blir så radikalt som det ble. Jeg er sterkt misfornøyd med fordelinga mellom Skudeneshavn og Ålesund, sier Farstad til Sunnmørsposten.

Løftebrudd

Han reagerer kraftig på sentraliseringa mot Skudeneshavn.

– Den har vi vært sterkt imot lenge. Vi har protestert, men det har gått sin gang. Prosessen har vært dårligere mot slutten, men vi har ikke visst så lenge at det skulle bli så galt som dette. Vi visste at ledelsen ikke ble med videre her i Ålesund, men det har blitt sagt tidligere at det spilte ikke så mye rolle hvor folk satt, bare kompetansen var der, sier Farstad.

Og han kan ikke forstå hva som har endret seg her:

– Vi bestrider at det er så mye bedre kompetanse i Skudeneshavn enn i Ålesund, midt i det maritime clusteret.

– Føler du det som et løftebrudd?

– Ja.

– Kan du konkretisere det?

– Det har jeg ikke lyst til på en så følelsesmessig sterk dag som dette, men jeg kommer nok til å gjøre det seinere.

Heller Siem

Med tanke på kampen som pågikk for å redde selskapet gjennom vinteren og våren, legger ikke Farstad skjul på at han opplever det krevende å tenke på hva som kunne blitt løsningen. Først var Kristian Siem i Ålesund i november og lanserte en plan for fusjon mellom Siem Offshore og Farstad Shipping der hovedkontoret ville være i Ålesund. Dette ble det ifølge Sverre Andreas Farstad ikke noe av fordi bankene og obligasjonseierne ikke ble enige med Siem.

– Så hadde vi en løsning på gang i februar der vi kunne stå aleine. Vi hadde investor på plass og der blei vi tatt i 12. time. Begge disse løsningene ville klart vært bedre for Farstad Shipping. Derfor føles det ekstra bittert i dag med sånn det har blitt.

– Siem behandlet oss langt, langt bedre enn dette. Han kom opp hit og sa at hovedkontoret skulle ligge her. Det var det viktigste for meg og for familien. Jeg har vært med helt fra starten i Nordsjøen mer eller mindre og har vært med på å bygge opp dette. Jeg er bitter i dag, sier han til Sunnmørsposten.

Flytting?

Til nett.no har driftssjef Tor Inge Dale i Solstad Farstad i dag bekreftet at de også ser på nye lokaliteter i Ålesund.

– Lokalene vi har i Ålesund i dag er store og relativt dyre, så vi ser nå på andre løsninger, sier Dale til nett.no.

Dette er nytt for Sverre Andreas Farstad.

– Jeg er overhodet ikke kjent med dette. Men jeg kan bare si at vi sitter på en ganske langsiktig leieavtale, og jeg sitter jo på begge sider av bordet her.

Farstad-familien er medeiere i selskapet som eier bygningene på Skansekaia.

– Har du forståelse for at noe må gjøres for å berge selskapet?

– Ja, jeg har forståelse for at det måtte kuttes stillinger, men det er tilbake til fordelinga mellom Ålesund og Skudeneshavn som er så vanskelig. Vi har forsøkt å påvirke det, men det har vært nesten umulig å få gjennomslag.

I sammenslåtte Solstad Farstad sitter Sverre Andreas Farstad og familien på noe under tre prosent av eierskapet. De gikk inn med 50 millioner kroner, og har avtale om å kunne gå inn med 50 millioner til.

– Er det fortsatt aktuelt, sett i lys av det som har skjedd nå?

– Akkurat disse tinga har jeg ikke lyst til å uttale meg om i dag. Det har vært en trist dag for folka våre. Der er fokuset. Mange gikk hjem tidlig.

Vil ikke kommentere

Lars Peder Solstad har fått anledning til å kommentere Sverre Farstads påstand om løftebrudd. Solstad sier at han ikke føler det er rett å kommentere dette.