Tirsdag ble kunstinstallasjon «Utferdstrang» på Skansekaia presentert. Og historien bak forklarer mye om det tredelte kunstverket.

Se bildeserie over

– Sverre Andreas Farstad tok kontakt med oss i Vard med et ønske om å forskjønne området på Skansekaia med kunst som viser vår sjøfartshistorie, Etter en konkurranse valgte vi å samarbeide med A K Dolven og Trude Mardal. Det endte med en tredelt installasjon som vi håper byens befolkning og turister vil nyte og reflektere over, sier kommunikasjonssjef Hege Akselvoll i Vard Group.

Historie

Ifølge arkitekt Trude Mardal er kunstverket gjennomgående i Skansekaia-kvartalet.

– «Utferdstrang» er i tre deler: Fortid, nåtid og framtid. Det vises gjennom fotspor som viser vår utferdstrang. Skipskisten var noe alle sjøfolk hadde før i tiden, og arbeidsjakka som er støpt i bronse gjenspeiler vår tids båtbygger.

Se bildeserie over

Bronse

Skipskista, som også er laget i bronse, har varme i lokket.

– Den skal vekke varme minner fra fortiden og være en hvileplass, sier Mardal.

Sporene i fortauet peker, som kisten, ut – men også hjem, sier legger hun til.

Utsatt åpning

Sverre Andreas Farstad er glad kunstverketer på plass.

– Vi håper mange vil minnes vår viktige historie, sier han.

Men Farstad innrømmer at det har vært utfordringer med å få kunstverket på plass.

– En turistbuss som kjørte opp på fortauet forsinket prosessen. I tillegg var der problemer med kondens som nå er løst. Aller helst skulle jeg sett at lyssporene gikk helt ut i sjøen, men dette lot seg ikke gjøre på grunn av tungbiltrafikk på kaia. Men alt i alt har vi fått et kunstverk vi er stolte av, takket være mange samarbeidspartnere, sier Farstad.

Kunstner Anne Kristin Dolven, eller A K Dolven som hun kaller seg, er en av Norges mest profilerte samfunnskunstnere. Hun bor og jobber i Lofoten og London.

Dolven har pådratt seg lungebetennelse og kunne ikke være til stede under åpningen i Ålesund.

– Vi er stolt av å ha deres kunst i vårt nærområde, sa havnefogd Ole Kristian Fiskå da han takket kunstnerne.

Se bildeserie over