Sve ber nå Statens vegvesen om å kutte i kostnadene på Møreaksen.

– Når du skal ha firefelts veg fra Digerneset til Vik og ny firefelts veg ut fra Molde og nordover, da er det noen som har tatt for mye Møllers tran. Skal vi få realisert Møreaksen må prisen kraftig ned, og det arbeidet må starte nå, sier han.

Sve er blitt bekymret for fallende oljeinntekter og galopperende priser på nye veganlegg. Prosjektet Møreaksen er av Vegvesenet kostnadsberegnet til et sted mellom 30 og 40 milliarder kroner.

– Må kutte kraftig

Mens selve fjordkrysningen har en pris på rundt 15 milliarder, drar nye veganlegg på begge sider prisen opp i mer enn det dobbelte. Det er her Sve nå mener det må kuttes kraftig.

– Beskjeden fra samferdselsministeren er krystallklar. Dersom vi skal få realisert Møreaksen må prisen ned. Derfor må vi nå gi Statens vegvesen en klar beskjed om at de i den videre prosjekteringen må legge vekt på å kutte kostnader, sier Sve.

Truer Hafast

Han viser til at en har brukt nærmere 20 år på å få gjennomslag for prosjekter til to milliarder kroner på E 136 opp Romsdalen.

– Det viser hvor vanskelig dette er. Dersom Møreaksen skal gjennomføres til den prisen som nå ligger på bordet vil det ikke være en krone igjen til Hafast. Sunnmøringene må nå våkne og se konsekvensene av dette, sier Sve.

Han vil bruke eksisterende veg over Ørskogfjellet, forbi Vestnes og ut mot Vik som hovedveg inn mot de nye bruene og den undersjøiske tunnelen. Så vil han kutte firefelts veg ut av Molde.

– Trafikken både fra Digerneset til Vik og vegen fra Molde og videre nordover ligger langt under det som er kravet til en firefelts veg. Det må bygges en ny vegløsning forbi Molde sentrum, men det må gjøres på en nøktern måte til passet årsdøgnstrafikken som er der, sier Sve.

På denne måten vil han kutte minst 10 milliarder kroner i kostnader.

– Nå må vi konsentrer oss om å gjøre de viktige tingene. Det er å få på plass fjordkryssingene, så får vi bygge ut vegene mellom dem etter hvert som behovet kommer, sier Sve.

Romsdalsaksen versjon 2 ble presentert tirsdag