– Torsketunger har vi skjært litt før. Det er enkelt, bare kniven er skikkelig skarp.

Det sier Martin Solstad Hansen og Filip Falch Barbantonis.

De to 16-åringene er elever ved linja for naturbruk ved Ålesund videregående skole, og forteller at de har lært torsketungeskjæring av en kompis, og om bord i skolebåten «Haveng».

Ingen industri

I går demonstrerte de kunsten, som er storindustri i Lofoten og Vesterålen, for elever fra flere videregående skoler i Ålesund. Det skjedde under sild og torskedagene som ble arrangert ved Atlanterhavsparken og Fiskerimuseet.

Martin og Filip har allerede bestemt seg for å bli fiskere.

– Fiskemottak i Nord-Norge tar imot rund fisk med hode og det hele. Det blir ikke gjort på Sunnmøre, og derfor er torsketungeskjæring ingen industri på våre kanter. Men det blir mer og mer fokus på å utnytte hele fisken, sier lærer Hans Olav Gjendem som dette skoleåret har lært skjærekunsten videre til 21 naturbrukselever.

I går skar de tungene av flere titalls kilo torsk tatt i Borgundfjorden og utenfor Godøya.

Kortreist mat

– Sild og torsk trenger ikke være gammelmannskost, nå skal vi friske opp silda med chili, ingefær og soyasaus. Og torsketungene skal paneres i asiatisk Pankomel før de frityrstekes, forteller Mindor Klauset i det han svinger opp med dette og rognkaker etter oppskrift fra Giske.

– Det er vel og bra med sushi, men vi har mange lokale mattradisjoner som bør løftes fram både for fastboende og turister, mener kokken som fikk mange lovord fra elevene som fikk teste nye smaker på kortreiste råvarer.

Rundt 400 elever fra de videregående skolene i Ålesund har vært innom Fiskerimuseet og Atlanterhavsparken i løpet av sild og torskedagene.

– Det er vi godt fornøyde med, men vi skulle ønske at flere sunnmøringer hadde stilt opp og fått med seg det disse dagene har hatt på by på av tema og aktiviteter knyttet til fiskeri, sier en av arrangørene, Britt Giske Andersen.

Les flere saker fra Ålesund