– Endelig har vi funnet en ordning som fungerer. Og så kom dette brevet i posten, som et slag i trynet, sier Anne Mette Lade Johansen.

Datteren Elise bruker lang tid på å bli trygg på nye personer. Hun er autist og lettere psykisk utviklingshemmet, og trenger tilsyn 24 timer i døgnet.

Hverdagen til familien har blitt betydelig lettere etter at Lise Ødegård-Pettersen trådte til som avlaster. Det gir mor, far og lillesøster Live et sårt tiltrengt pusterom – ei helg i måneden.

«Må opphøre»

Men nå kan det bli slutt. I et brev til berørte familier skriver Ålesund kommune at ordningen med helgeavlastning, slik den er i dag, i all hovedsak vil opphøre som tilbud.

Bakgrunnen er en dom som falt i Høyesterett i sommer, som gjaldt krav om ansettelse av en person som var avlaster og støttekontakt i Ålesund kommune. Dommen slår fast at personen er å anse som en arbeidstaker, noe som får konsekvenser for andre i lignende stilling.

«De som er avlastere i eget hjem vil etter dommen bli å anse som arbeidstakere», står det i brevet fra kommunen. Også kommunenes Sentralforbund (KS) tolker dommen slik. For støttekontakter må hvert enkelt tilfelle vurderes konkret, heter det videre.

Skal kommunen følge lova, betyr det at Lise Pettersen og andre avlastere ikke kan ha lengre økter i strekk en det som er lovlig daglig arbeidstid – normalt 9 timer, med minst 11 timer fri mellom helgene.

For Lise, som allerede jobber 100 prosent i kommunen, betyr det dessuten at kommunen må betale overtid. Det har ikke kommunen råd til.

Kan ramme flere tusen barn

I Ålesund er det 55 avlastere som nå kan rammes av saka. Men Høyesterettsdommen kan få konsekvenser for barn også i andre norske kommuner, som også har avlastere ansatt på såkalte oppdragskontrakter i dag.

– Dette gjelder ikke bare i Ålesund. Totalt er det 5.888 barn under 18 år som får avlasting i Norge i dag, sier Jens Petter Gitlesen, forbundsleder i Norsk Forbund forUtviklingshemmede (NFU).

Janne Muri, lokallagsleder i NFU, understreker at forbundet ikke er imot kommunen i denne saken. Tvert imot har forbundet inntrykk av at kommunen gjør det den kan for å finne en løsning. Men kommunen må følge loven.

– Vi ønsker heller ikke å peke finger mot dem som tok saken til retten. Vi er for at avlastere og støttekontakter får bedre arbeidsbetingelser. Men dommen får konsekvenser langt utover hva noen kunne forutse, og ødelegger for en ordning som fungerer fint i dag. Dette må løses på Stortinget, sier Muri.

Friluftsliv og dyrepass

Avlaster Lise Pettersen er fortvilet. Gjennom jobben som aktivitetsleder for psykisk utviklingshemmede har hun sett at det er et skrikende behov for avlastere. Hver fjerde helg har hun mulighet til å ta imot Elise.

Og Elise stortrives. Sist gikk de tur på Alnes.

– Det går mye i friluftsliv hos Lise. Og Elise har aldri likt det før. Det er helt nytt! sier mamma Anne Mette.

Dessuten har Lise både hund og katt. Elise smiler når samtalen går inn på dyrene.

Familien Lade Johansen: Anne Mette, Normann, Live og Elise. Foto: Nils Harald Ånstad

Det er ikke alt Elise kan være med på. I helgene hun er borte, kan familien ta med lillesøster Live på sykkelturer og ski.

– Vi følte at vi endelig kunne begynne å leve igjen, og ha en helg i måneden der vi kunne puste litt. Det er helt krise hvis dette går gjennom. Da har ikke vi noe tilbud mer, sier Anne Mette.

Institusjon?

I brevet fra kommunen skisseres mulige alternativer opp: Enten at brukeren kan ha flere avlastere inne i løpet av en helg, eller flyttes mellom to avlastningshjem gjennom helga. Det mest sannsynlige alternativet er avlastning i institusjon.

Ingen av løsningene vil fungere for Elise, mener familien. Hun har prøvd institusjon før, det fungerte dårlig.

– Elise trenger trygge rammer, sier pappa Normann.

Nå venter de på at kommunen får kartlagt nærmere konsekvensene av dommen.

BAKGRUNN:

Ålesund kommune tapte prinsippsak mot støttekontakt

Høyesterettsdom kan bli svært kostbar for kommunene

Familien Lade Johansen: Anne Mette, Normann, Live og Elise. Foto: Nils Harald Ånstad