Det sto opprinnelig fellesstarter med skibytte for menn og kvinner på programmet på Vind skistadion. Etter nye temperaturmålinger klokken 11 valgte imidlertid rennjuryen å avlyse.

Da var det fortsatt 23,1 minusgrader på det kaldeste i løypa. Grensen for å gå renn er minus 18 grader.

– Dessverre er det for kaldt, og da må vi ta hensyn til løperne og deres helse. Det var ingen vanskelig avgjørelse i det hele tatt. Løperne kommer alltid i første rekke, sier rennleder Ole Henrik Evensen til NTB.

Løperne tok beskjeden med fatning.

– Hva skal man si til dette? Er gradestokken for kald, er den for kald. Det er grunn til at man har disse reglene. Men jeg trodde ikke dette skulle skje da jeg kjørte hjemmefra i dag. Veldig synd, sier Ingvild Flugstad Østberg til NTB.

– Jeg har prøvd løypa, og det er egentlig fantastiske forhold. Samtidig måler de på det kaldeste punktet. Der er det for kaldt. Sånn er det. Kjedelig, sier hun også.

Helsen kommer først

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad støtter avgjørelsen til arrangøren.

– Helsen kommer først, og dette var en helt riktig avgjørelse. Man er vel ikke nær å komme under kuldegrensen, så da er bare å avlyse, sier han til NTB.

– Hva har dette å si med tanke på VM-uttaket?

– Det hadde vært fint å ha hatt en fellesstart med skibytte i dag. Jentene synes det var kjedelig å ikke få gå. Én ting er at det er et relevant VM-uttaksrenn, men det er også mye øving i dette, sier Svarstad.

Han sier at man nå må gjøre en totalvurdering når det skal tas ut et VM-lag på distansen som skulle vært gått lørdag.

– Dette gjør uttaket enda mer krevende. Det er det ikke tvil om. For min del er det synd at det ble avlysning, men avgjørelsen er riktig, sier Svarstad.

Håper på sola

Kvinnenes fellesstart skulle ha startet klokken 10.30. Én time før oppsatt starttidspunkt ble det besluttet å utsette starten i første omgang.

«Vi har nå 24,5 grader på det kaldeste stedet i løypa», ble det opplyst fra juryen da.

Rennleder Evensen opplyste overfor NTB at det ville bli foretatt en ny temperaturmåling klokken 11 lørdag formiddag.

– Vi håper veldig at når sola kommer, vil det varmes opp nok. Det tror vi på, sa han.

Evensen bekreftet at enkelte deler av løypa er betydelig kaldere enn resten.

– Vi har en bekkedal, som det alltid er kaldt i. Dessverre går mye av løypene nedom der. Det er et punkt som er litt kritisk, sa rennlederen.

Stafettene ryker?

Arrangøren gjorde temperaturmålinger åtte-ti steder i løypa lørdag morgen.

Søndag er det stafetter for menn og kvinner på Gjøvik. Da er det også meldt om sprengkulde. Stafettene har i tillegg oppsatt start allerede klokken 9. Det kan gi arrangørene ytterligere hodebry.

– Vi håper og tror, men vi kommer ikke til å ta noen avgjørelse på dette før i morgen, sier rennleder Evensen til NTB.

Han bekrefter samtidig at starten på stafettene også kan skyves på. Værmeldingene tyder samtidig på enda flere minusgrader søndag.

Landslagsløper Emil Iversen varslet overfor Adressa lørdag at han ikke kommer til å gå søndagens NM-stafett som følge av sprengkulde. Trønderen har nylig vært syk og vil ikke risikere mer helsetrøbbel inn mot VM i Planica.