Nederst i saken kan du se et eksempel på en Føler'n-video.

– Det er et viktig tema, så dette stiller jeg opp til med glede. Det blir litt tull og fjas, og seriøs prat om psykisk helse og personlige erfaringer.

Det sier Sigurd Haugen om innspillingen sammen med Mental Helse Ungdom.

Lett inngang til tungt tema

I YouTube-serien Føler'n er kjente personer invitert til å snakke om mental helse, samtidig som de spiller TV-spill. Denne uka er gaming bytta ut med fotball i innspillingen på Color Line Stadion.

– Vi skal ha en lett inngang til et tungt tema. Vi må kunne tulle litt, men også snakke om mental helse.

Det sier Oskar Fjørtoft Sandanger. Han er prosjektkoordinator og programleder i Mental Helse Ungdom.

Siden oktober 2020 har det blitt spilt inn rundt 30 episoder, hvor hver episode tar for seg ulike temaet rundt mental helse. Målgruppen er spesielt gutter og menn i alderen 15–25 år.

– Men det er både yngre og eldre som ser på, og det er helt topp av vi når ut til flere.

Vil normalisere

Episodene i serien har et sted mellom 10–20.000 seere per episode.

– Om det bare var en person som så på og tenkte at det hjalp det, hadde jeg vært fornøyd, men det er heldigvis flere enn det som ser på. Alle har en psykisk helse, og det er viktig å normalisere å prate om det. Man er ikke alene, uansett hva man føler på, sier Sandanger.

Serien handler om både det å ha det tungt, men også om de gode følelsene.

– Følelsesaspektet går fra både det å være lei seg og trist, til selvmordstanker, til det å være glad og stolt. Når man er glad er det viktig å huske på hvorfor man er glad, så kan man hente det fram på en dårlig dag.

Et av innslagene til episoden blir 4-4-2 med en vri, hvor deltakerne må svare på spørsmål om mental helse. Foto: Barbara Radecka

Mye følelse i fotball

Episoden blir laget i samarbeid med AaFK, Sparebanken Møre og Mental Helse Ungdom Sunnmøre.

– Som samfunnsaktør er det viktig for oss å kunne bidra og sette søkelyset på mental helse. Man har dager der alt går på skinner, og dager som er blytunge. Det kjenner spillerne i AaFK på også.

Oskar Fjørtoft Sandanger i Mental Helse Ungdom og arrangementssjef i AaFK Sven Giske. Foto: Barbara Radecka

Det sier Sven Giske, arrangementssjef i AaFK. Han forteller at spillerne har et stort press når det kommer til kampdagen, da både spillernes individuelle form og lagets form har stor betydning.

– Og samtidig har de tusenvis i publikum som følger med. Da kjenner man fort på den følelsen hvor du kan få hundre gode tilbakemeldinger, men får du to dårlige er det de som sitter.

– Fotball er jo en følelsessport. Det er fint å få kjent litt på det også, når det går fra høyt oppe til lang nede i kjelleren, legger Sandanger til, og viser til søndagens kamp mot Vålerenga som er et godt bevis på akkurat det.

Sten Grytebust Foto: Barbara Radecka

Sten Grytebust kommer også til å dele av sine erfaringer fra karrieren i episoden som nå spilles inn.

– Jeg har jo litt erfaringer fra livet og karrieren, så jeg har jo litt å bidra med. Vi snakker litt rundt det hele. Mental helse handler om å prate og lufte følelsene sine, det er litt mental trening i det også, sier Sten Grytebust.