I fjor fikk de to organisasjonene til sammen 55 millioner kroner over statsbudsjettet til drift av hjelpetelefon og chat-tjeneste. I år konkurrerer de med 54 andre organisasjoner om støtte, skriver Vårt Land.

Organisasjonene drifter nå tjenestene for tredje måned på rad uten å vite om de får støtte i år og i så fall hvor mye.

– Dette er veldig uforutsigbart og får store konsekvenser for oss. Vi har varslet nedbemanning blant våre ansatte, sier generalsekretær Linda Berg-Heggelund i Mental Helse.

– Vi drifter hjelpetelefonene på oppsparte midler. Nyansettelser, planer og initiativer er satt på vent, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Kirkens SOS.

Hittil i år har de to organisasjonene blitt kontaktet 120.000 ganger på telefon, chat og melding av folk som trenger hjelp.

Mental Helse vurderer å kutte i åpningstidene, og Heimdal i Kirkens SOS sier at det bare er et spørsmål om tid før de må kutte i tjenesten.

Regjeringen har endret støtteordningen for krisetelefonene. I fjor fikk fem organisasjoner til sammen 61 millioner kroner over statsbudsjettet. I år må de søke om en fellespott på 72 millioner kroner. Potten formidles av Helsedirektoratet, som har fått inn 62 søknader fra 56 organisasjoner.

Trolig får søkerne svar i løpet av uka, opplyser Helsedirektoratet.