«Visuelt godteri» kaller Heidi Kverndokk det når hun snakker om kostymene til forestillingen Peter Pan.

— Kostymer sydd i eksklusive stoffer av flinke folk, det er noe publikum vil legge merke til. Kostymene er med på å løfte hele forestillingen, sier hun.

Det er kostymegruppa i Jugendteateret som står bak de fleste antrekkene, inkludert alle hovedrollene, men til Kaptein Kroks sjørøvergjeng har de fått god hjelp fra Borgund vgs.

Elevene i 2. klasse design og tekstil har levert ni fiks ferdige sjørøverkostymer som de har jobbet med siden høstferien. Hele arbeidsprosessen fra idé og skissetegning til fotografering med modeller i Borgundgavlen, er dokumentert og skal vises fram som en utstilling for Peter Pan-publikummet på Parken kulturhus.

Vinn-vinn samarbeid

— Samarbeidet om Peter Pan har vært et spennende oppdrag som elevene har lært mye av, ikke minst fordi måten å jobbe på med et reelt oppdrag ligner det virkelige arbeidslivet, sier Ann Kristin Refsnes som er tekstillærer ved Borgund.

Med Peter Pan ute av vegen, gjør elevene seg nå klare til neste oppdrag som er fire vikingkostymer til sommerens Giskespel.

Eksklusive stoffer

— Elevene på Borgund har gjort en fantastisk flott jobb med sjørøverkostymene. Det som løfter antrekkene enda litt til, er kvaliteten på stoffene. Vi har vært så heldige å få tilgang til en skattekiste av flotte tekstiler som ellers bare Operaen og de aller største teatrene har mulighet til å boltre seg i. Dette er ikke tekstiler som er vanlige ved et lite lokalt teater som vårt, sier Kverndokk.

— Vil publikum legge merke til de dyre stoffene?

— Publikum vil merke at det er høy kvalitet i alle ledd i denne forestillingen. Fine stoffer og flotte kostymer får alle på scenen til å skinne litt ekstra, sier hun.

Game of Thrones

Det er Janne Muri, nå medarbeider i kostymegruppa, som donerte en stor haug med stoffprøver da hun avviklet et tekstilagentur i fjor.

Blant stoffleverandørene er anerkjente Rubelli i Venezia, som leverer tekstiler til store TV- og filmproduksjoner som «Game of Thrones» og «Downton Abbey».

Rubelli leverte nylig et sceneteppe til Bolsjoj-teatret i Moskva, med 500 kilo rent gull vevd inn i stoffet, forteller Muri.

— Jugendteateret har fått små stoffprøver, som nå blir utnyttet best mulig i ulike antrekk. I butikken ville tekstilene ha kostet flere tusen kroner meteren.

— De fine kostymene fra elevene vil ha lang levetid og kunne brukes til å kle mange ulike karakterer i årene framover. Det er elevene ved Borgund som har den fineste sømmen. Mye av det vi gjør i kostymegruppa er bare tråkling i forhold, sier Muri.