– Øya som har sett det mørkeste, men likevel har blitt et sted for lys og håp, sier Hoem på åpningen av AUFs sommerleir på Utøya torsdag.

Hoem sier at det er et spesielt bånd mellom Utøya og den skeive bevegelsen – og at dette båndet er sterkere etter Oslo-skytingen 25. juni.

– Angrepet rammet mange av de som allerede har måttet kjempe for å få være seg selv. I Norge skal det være trygt å mene hva du vil, tro på hva du vil og elske den du vil, sier Hoem til de 700 ungdommene på sommerleiren.

Homoøya

Tidligere holdt også organisasjonen Fri sine sommerleirer på Utøya. Den gang ble den kalt «homoøya» av mange, men likevel er det en lang vei å gå for at skeive ikke skal oppleve hets og trakassering i hverdagen, understreker Hoem.

– For mange oppleves det ikke trygt i hverdagen. Det vet vi fordi vi har hørt historien om jenta som ikke tør holde kjæresten sin i hånden på gata, fordi kjæresten er jente, sier AUF-lederen, og fortsetter:

– Vi vet det fordi politiet sier at det har vært like mye hatkriminalitet mot skeive den siste måneden som det har vært det siste året.

Oppgjør med transhat

Ap og AUF har bedt høyresiden ta et ekstra ansvar for å ta et oppgjør med høyreekstremisme – og muslimer om å gjøre det samme med radikal islamisme.

– Men også vi, oss på venstresida, vi har et særlig ansvar når vi ser hatet blusse opp i de som føler en tilhørighet til oss, sier hun.

– Transpersoner opplever hat fra alle hold. Høyreekstreme, konservative religiøse, men også stemmer på venstresida, som høylytt kommer med ytterliggående utsagn mot transpersoner.