Kystverket er ansvarlig for selve fyret, og de har stått for oppussingen som har pågått den siste tiden.

– Vi har malt utvendig, glasset i vinduene er skiftet og en betongplate er byttet ut, i tillegg er dreneringen fikset, noe som var et problem før. Nå skal alt være fikset, sier senioringeniør i Kystverket Midt-Norge, Catherine Taylor Grebstad til Sunnmørsposten.

Fra utsiden framstår dermed Alnes Fyr i en oppgradert og flott utgave med malestrøkene som er gjort.

– Vi er strålende fornøyd med det. Nå er vi bare spent på hva kommunen gjør med byggene rundt, sier regiondirektør Harald Tronstad.

Skal males

Og nettopp det har kommunen allerede en løsning på. Alnes Fyr Velforening har tatt initiativ til å fikse opp ut- og vokterhuset, slik at det ikke skjemmer bort området. For øyeblikket ser det delvis forfallent og slutt ut, blant annet på grunn av vassen maling, men også taket ser ikke bra ut.

– Vi kommer til å prøve og male vokterhuset i løpet av august og september. Vi står for vedlikeholdet av husene innenfor det den alminnelige person kan klare å gjøre selv, sier avtroppende styreleder i velforeningen, Inge Westad.

– Jeg synes også det hadde vært behov for å gjøre noe med taket, mener Grebstad.

Velforeningen håper at kommunen etter hvert setter av penger til ytterligere oppussing i området.

– Nå halter det, men vi skal prøve å hjelpe til. Jeg håper det kan bli satt av mer midler til fyret, men vi konkurrerer med mye annet i kommunen, og det må vi respektere, sier Westad.

Besøkssenteret

Årsaken for at Kystverket valgte å pusse opp fyret, er det nye besøkssenteret, som etter planen skal åpne til høsten.

– Da ønsker vi at området framstår bra som helhet. I besøkssenteret kan folk komme og få en presentasjon av Kystverket, forteller Tronstad.

Alnes Fyr er malt utvendig og ser ikke lenger slitt ut. Det er verre med boligene like ved. Foto: Odd-Sølve Grannes