– For oss er det «all time high» i år. I løpet av året får vi fire skrog som vi skal utruste. Vi har aldri hatt så mange nybygg inne på en gang, sier administrerende direktør Rolf Fiskerstrand og produksjonssjef Magne Standal på Fiskerstrand verft til Sunnmørsposten.

GRAFIKK: Arbeidsløysa etter offshorekrisa

Hektisk første halvår

Verftet på Fiskerstrand i Sula har tradisjonelt spesialisert seg på utrustning av ferjer, men har også vært stor på reparasjonsoppdrag når det har vært færre med nybyggingskontrakter. I år vil aktiviteten være stor på begge områder.

Det blir et hektisk første halvår da to ferjer og to brønnbåter skal utrustes. I andre halvår blir det flere reparasjonsoppdrag.

– Hvordan opplever dere konkurransesituasjonen som er blitt forsterket av at tradisjonelle offshoreverft kommer inn på nye markeder?

Konkurranse

– Vi merker konkurransen, men vi ser ikke mørkt på 2017. Vi vet det kommer nye kontrakter omkring ferjebygg, og vi vil være med i konkurransen om å få dem, sier Rolf Fiskerstrand.

Parallelt arbeider vi med grønn teknologi, og arbeidet med hydrogenteknologien fortsetter. Den vil imidlertid ikke gi effekt før noe senere.

Byggebransjen trenger oppdrag

Hopper vi til byggebransjen er situasjonen noe avventende. Ulike selskap trenger flere oppdrag for å fylle ordrebøkene. Seniorleder Per Olsen i Skanska sier til Sunnmørsposten at man er i full gang med NMK2.

– Vi har nylig avsluttet to større prosjekter, Molde omsorgssenter og Vågsetra skole i Molde. NMK2 er et stort prosjekt, som vil ta mye av kapasiteten i første halvår, sier Olsen. Skanska har alt betongarbeid og tømrervirksomhet sjøl på dette prosjektet.

– Hvordan er aktiviteten ellers?

– Vi har behov for flere oppdrag utover året. Vi regner på noen av dem, men konkurransen er stor, sier Per Olsen.

I Stordal holder Helland Møbler til. Det meste av produksjonen er flytta ut til Estland, men selskapet eier ei mindre bedrift på Verma i Romsdal, Brøste Møbler. I Stordal sitter administrasjon- og utviklingsavdelinga.

– Vi har til nå dekt 20 prosent av kapasiteten for 2017. Det regner vi som svært bra, sier administrerende direktør Joakim Helland. Selskapet er inne på kontraktsmarkedet, og har fått flere oppdrag til offentlige bygg innen helse.

– Våre primærmarkeder er Norge og Sverige. Eksporten til Tyskland øker også, sier Joakim Helland, og legger til at privatmarkedet er svært annerledes. han har inntrykk av at det går godt også der.

Fortsatt bra i fiskeri

Fiskeribransjen har gått svært godt i året som ligger bak, og administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåt ser ingen grunn til at også dette året blir like bra.

– Det gjelder både kvitfisk og pelagisk fisk. Både gode kvoter, gunstig rente, lave drivstoffpriser og ei svak krone har bidratt positivt, sier Maråk som bare ser noen få skyer i det fjerne, økende kronekurs.

– Hvilke konsekvenser for nye forhandlinger med EU om EØS-avtaler og den britiske Brexit?

– Generelt ønsker vi oss et godt forhold både til EU og Storbritannia. Vi ønsker oss en bedre EØS-avtale. Brexit får neppe noen konsekvenser i dette året, og EØS-avtalen fortsetter også i år.

Møbel: Helland Møbler opplever stor ordretilgang på kontraktsmarkedet i Norden. Adm.dir. Joakim Helland er fornøyd med at 20 prosent av ordreboka for 2017 er fylt. Foto: Terje Engås Foto: Terje Engås
Fiskeri: Adm.dir. Audun Maråk i Fiskebåt tror 2017 blir like godt som 2016.
Verft: Fiskerstrand verft på Sula opplever «All time high» i år med utrustning av to ferjer og mange reparasjonsoppdrag. Foto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø
grønt: Arbeidet med grønn teknologi fortsetter, sier adm.dir. Rolf Fiskerstrand. Foto: Staale Wattø