I Ålesund mottok Hurtigruta MS «Nordnorge» en melding inn til skipet som medførte at skipet ble evakuert.

Passasjerene ble evakuert og samlet på Scandic Parken i sentrum, der de ble ivaretatt av kommunen og politi.

Politiet i Ålesund har senere avklart at meldingen som ble ringt inn ikke var reell. Innsatsleder i politiet, Siri Løndal sier til Sunnmørsposten klokka 21.20 at man er tilbake til normaltilstand.

– Personen som angivelig skal ha sendt ut det vi kategoriserer som en melding som kan oppfattes truende eller kunne skape frykt er en person vi er kjent med og vet hvor er. Vi opplever at vi har kontroll på situasjonen og folk kan returnere til båten, sier Løndal.

Se hele videoklippet fra intervjuet med innsatslederen her:

Ifølge operasjonsleder i politiet jobbes det nå i et annet politidistrikt med å få pågrepet mannen. Innringeren av trusselen er dermed ikke fra fylket. Skipet lå til kai da meldingen kom.

Politiet anser det som helt trygt å sende passasjerer tilbake til skipet.

Hvilke vurderinger er det som nå gjør at dere anser det som trygt å returnere?

– Det har med kjennskap til personen som ringte inn trusselen å gjøre, forteller operasjonslederen, uten å ville presisere nærmere.

Det var onsdag kveld at resepsjonen på Hurtigruteskipet fikk inn en telefon med en melding de valgte å videreinformere politiet om.

– Meldinga var vag og uspesifisert, og vi valgte sammen med ledelsen i Hurtigruta å se på dette som en bekymringsmelding. Nå gjør vi de undersøkelsene vi kan, sa operasjonsleder Borge Amdam til Sunnmørsposten klokka 20.43.

Han ville ikke gå i detalj på hvordan politiet jobbet, men sa at de jobber på «alle mulige måter de kan undersøke det på».

Politiet er i tillegg til Røde Kors og Sivilforsvaret på plass ved Scandic Parken, der de 240 passasjerene fra hurtigruten ble ivaretatt. Foto: Syver Lie Rønningen

– Kontrollerer dere hele skipet?

– Det er mange måter vi vurderer dette på, og det er også en mulighet for det.

Til sammen var det rundt 330 personer som ble evakuert, deriblant 260 passasjerer og et mannskap på 70.

– Hvor alvorlig var meldingen?

– Vi valgte å ta folk av skipet, mens vi undersøkte. Så får vi se hva vi kommer fram til. Det er ikke noe som gir oss mer bekymring så langt, sa operasjonsleder Amdam til Sunnmørsposten.

I en melding til media skrev Hurtigruten følgende:

«MS Nord-Norge mottok tidligere i kveld en anonym telefonsamtale som i verste fall kan oppfattes som en trussel. Vi har ingen indikasjoner på at dette er reelt, men som et føre-var-tiltak kontaktet skipet politiet. Politiet vil nå foreta undersøkelser. Gjester og mannskap er tatt av skipet mens dette pågår. MS «Nordnorge» er på nordgående rute og ligger nå til kai i Ålesund.»

Skipets anløp til Kristiansund og Molde bli kansellert. MS «Nordnorge» går direkte til Trondheim.

Hurtigruten Norge berømmer politiet for en rask og god håndtering.

«Nordnorge» forlot kaia i Ålesund klokka 23.10 og gikk altså da direkte til Trondheim.

Torsdag morgen: Politiet har foreløpig ingen ny informasjon å gi, om meldingen som ble ringt inn, hvor personen som ringte befant seg, eller hvordan politiet fant fram til vedkommende.

Saken vil bli oppdatert.

MS «Nordnorge», her ved Skanskekaia ble evakuert onsdag kveld. Foto: Marius Simensen