Onsdag kjem representantar for dei fire landa saman til toppmøte i Esbjerg i Danmark for å underteikne ein avtale, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil vere til stades.

– Dersom vi skal hauste all vind som blir hausta kan i Nordsjøen, blir vi nøydde til å gjere det i fellesskap. Nordsjøen kan gi ganske mykje, og det er også derfor at dette tette samarbeidet no blir innleidde, seier Danmarks statsminister Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Halvparten av EU

Å byggje ut havvindanlegg som kan produsere 150 gigawatt, vil koste nærare 1.400 milliardar kroner, men vil også kunne forsyne rundt 230 millionar europeiske husstandar med grøn energi.

Rundt halvparten av EUs innbyggjarar vil dermed kunne få elektrisitet frå vindmøller til havs. EU-kommisjonen har anslått at det trengst 300 gigawatt havvind i EU fram mot 2050.

– No seier vi fire land at vi i alle fall kan levere halvparten av dette, seier Frederiksen.

Norsk plan

Danmark har tidlegare forplikta seg til å levere 35 gigawatt havvind innan 2050, men produserer førebels berre 2,3 gigawatt til havs.

Regjeringa i Noreg lanserte nyleg ein plan for utbygging av 30 gigawatt havvind innan 2030. Det tilsvarer nesten den samla norske vasskrafta i dag.

– Utbygging av havvind er svært viktig, ikkje berre i kampen mot klimaendringar. Det er også eit avgjerande element i å bli uavhengig av fossilt brensel frå Russland, seier Ursula von der Leyen til Jyllands-Posten.

(©NPK)