Det murres i rekkene i Ålesund Ap over at partiets profilerte ordfører ikke er blant de 13 som er foreslått som delegater til landsmøtet i april.

4.-kandidat på stortingslista, Anne Kristine Bryne, er den eneste fra Ålesund Ap som er innstilt som delegat.

foto
På lista Anne Kristin Bryne kan bli den eneste som representerer Ålesund på landsmøtet i Arbeiderpartiet i neste måned.

– Anne Kristin er en soleklar landsmøtedelegat både som nummer fire på lista til høstens stortingsvalg, men også som fylkesstyremedlem og nestleder i Ålesund Ap, sier Svein-Rune Johannessen som leder partiet i Ålesund.

– Men jeg har også argumentert sterkt for Eva Vinje Aurdals kandidatur. Hun er tross alt en markert ordfører i fylkets største kommune der Ap gjorde det beste valget på 52 år. Hun har også vært en tydelig talsmann for kommunereformen.

– Men hun kritiserer partiledelsen som lover at tvangsvedtak skal omgjøres hvis det blir regjeringsskifte?

– Jeg støtter ordføreren i den kritikken. Både hun og jeg er for frivillighet, men et stortingsvedtak må respekteres.

Les også: Grasrotopprør mot tvangssammenslåing i Haram

Ikke noe argument

Både fylkesleder Per Vidar Kjølmoen og fylkessekretær Egil T. Ekhagen i Møre og Romsdal Arbeiderparti avviser at Vinje Aurdals holding til reversering av tvang har påvirket innstillingen til fylkesårsmøtet som skal velge landsmøtedelegater neste helg.

foto
Vanskelig kabal Per Vidar Kjølmoen sier det er en vanskelig kabal å legge når det skal velges landsmøtedelegater. Han avviser at ålesundsordførerens holdning til tvangssammenslåing er årsaken til at hun ikke er innstilt.

– Vi har sjølsagt merket oss hva Eva mener i denne saka, og vi deler ikke hennes oppfatning. Men dette har overhodet ikke vært med i diskusjonen om hvem som skal reise på landsmøte, sier Per Vidar Kjølmoen.

Egil T. Ekhagen har heller ikke hørt dette argumentet.

– Kabalen er ikke så enkel å få til å gå opp, sier Ekhagen. Møre og Romsdal har tretten delegater der det er bestemt at AUF og LO skal ha én hver. Så skal fylkesordføreren være med, og da er det ti plasser igjen som skal fordeles på 36 kommuner.

Har stått i stormen

– Jeg er fullstendig klar over at det er mange hensyn å ta når det skal velges landsmøtedelegater, sier Eva Vinje Aurdal.

– Men Ålesund Ap er store?

– Er du redd dine synspunkt om tvang ikke kommer fram på landsmøtet hvis du ikke er der?