Deretter skal sengen testes ut ved seks sjukehus i Canada.

– Teknologien er isolert sett kjent. Men den har aldri vært brukt til å utvikle en sjukehusseng før. Det har ikke skjedd seriøse innovasjoner på sjukehussenger på 40 år, påpeker Kjell-Are Furnes som driver selskapet Ably Medical AS.

Utviklet i Ålesund

Piloten er laget i Ålesund. Ably Medical har et kjerneteam som foruten Furnes også består av industridesigner Jørn Refsnes samt Arve Voldsund. Sistnevnte bygget opp Tikkio og drev Kodebyraaet i mange år sammen med Furnes.

I Ålesund har Voldsund og Refsnes en 1000 kvadratmeter stor lab der de har bygget den nye senga.

Foreløpig er det mye hemmelighold rundt produktet, men diverse patentsøknader er sendt.

Offentlig og privat

Det var for vel et år siden at det ble inngått en OFU-kontrakt (offentlig forsknings- og utviklingskontrakt) med støtte fra Innovasjon Norge. Partene er daværende Nouveau AS (nå Ably Medical) sammen med Helse Møre og Romsdal, Herøy kommune ved pleie og omsorg, Sunnaas sykehus HF og Sykehuset Innlandet.

Ably Medical samarbeider også med Oslo Meditech.

Nå er det klart at Ståle Andreas Von Dorp Skogstad blir med i prosjektet. Han har doktorgrad i signalprosessering fra UIO og vil ha ansvar for tolkning av vital data og hvordan den kunstige intelligensen skal bygges opp rundt dette. Med blir også professor Cato Bjørkly. Han er spesialist på interaksjon mellom mennesker og maskiner.

Fall og liggesår

Det som er sikkert er at dette blir ei sjukehusseng med helt ny design og nye funksjoner. Senga utvikles i flere trinn.

For pasientene skal den blant annet forhindre liggesår og fall. Senga vil kunne registrere trykkpunkt til pasienten og skifte posisjon som igjen forhindrer liggesår.

Den vil også kunne overvåke pasientens vitale data som puls, temperatur, respirasjon og vekt, samt melde fra om fukt, og kanskje snakke beroligende til litt omtåkede pasienter som vil ut av senga – enten det er på sjukehus eller sjukeheim.

Et viktig hovedpoeng er at sengen er totalt redesignet om hvordan pasienten skal mobiliseres, forflyttes og aktiveres. Sengen har prøvd å fjerne tunge løft for helsepersonell og pasienten selv kan i mye større grad sjøl klare å forflytte seg trygt og belastningsfritt.

For helsepersonell betyr dette færre tunge tak og frigjøring til andre oppgaver. Senga åpner også i større grad for behandling hjemme. For samfunnet vil dette kunne bety store innsparinger.

Canada positiv

Til grunn for utprøvingen på canadiske sjukehus har Ably Medical blitt nominert til et tilskudd på 600.000 dollar, tilsvarende vel 3,8 mill. NOK.

Snart blir denne endelig avklart, noe som sikrer rom for ytterligere utviklingsarbeid og utprøving fram til senga kan settes i produksjon.

– Klinisk utprøving koster 1-2 millioner dollar. Men det er greit når vi vet at det venter salg i andre enden, påpeker Furnes.

Vil ha industri på Sunnmøre

Planen er at sjukehussenga skal ut på markedet i 2019, og at den skal bygges på Sunnmøre, nærmere bestemt i Fosnavåg.

– Vi tenker robotikk og automasjon og vil utnytte lokal kunnskap både fra møbelindustrien og maritim sektor. I Sykkylven kan folk madrasser. Maritim industri er god på robotikk. Her er også masse kompetanse på global logistikk, påpeker Furnes.

Nå er Ably Medical kommet så langt at de også jobber med å etablere et industriselskap med lokale investorer. Til nå er det skutt inn 10 millioner kroner i kapital pluss offentlig forskningskontrakter fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.