Han har med seg et interimsstyre som har fått i stand stiftingsmøtet i bystyresalen i Rådhuset onsdag 26. mars kl. 19.00.

Lagets formål er å vekke interesse og skape forståelse for byens historie, samt å spre kunnskap om kulturarven vår og slå ring om kulturminne av alle slag, heter det i invitasjonen.

156 gode menn og kvinner står bak invitasjonen. Denne stiftergruppa vil bli supplert med dem som melder seg som medlemmer under stiftingsmøtet.

– Dette er folk fra alle bydeler og alle samfunnslag, sier Bjørn Jonsson Dale.

Møtet vil også by på et kortere foredrag om Ålesunds eldre historie.

I interimsstyret sitter Bjørn Jonson Dale, Sindre Søvik Erstad, Arve Flem, Line Iversen, Bjørg Stafseth Kristiansen, Torgeir Melsæter, Svein Ove Dale Østrem (styremedlemmer), Therese Alvik, Oddmund Kjell Olsen og Per-Morten Tennøy (varamedlemmer).

Store mengder liggende

– Av en eller annen grunn har ikke Ålesund historielag. Aalesunds museum ble opprettet i 1903, og kanskje var det meningen at de skulle være historielag, sier Dale, som viser til at forholdsvis få historiske skrifter har kommet fra dem.

De fleste bygder har sogelag som gir ut årsskift. Slike konkrete planer har ikke initiativtakerne i byen, men de kan tenke seg å legge ut stoff elektronisk, og så samle det beste på den webadresse de har skaffet seg. Dersom det kan finansieres, er det ikke noen problemer med å gi de ut som bok eller i mindre hefteformat.

Det er store mengder lokalhistorisk stoff som kan legges ut. Mye av dette er i dag utilgjengelig for folk flest.

– Mye ligger og venter på å bli publisert, sier Bjørn Dale.

Det er både om dagens by, kjøpstaden i Borgund og omlandet.

Her skjedde mye både på 1500-tallet, 1600-tallet og 1700-tallet. Blant annet i rettsprotokollene finnes mye interessant og tragisk.