Brageprisen ble torsdag delt ut på Dansens Hus i Oslo. I kategorien for barne- og ungdomsbøker var det Julia Kahrs som fikk prisen for «Familien Brattbakk».

– Romanen er godt komponert, susende i språket og drives fram av eventyr og overraskelser. Likevel er kanskje det viktigste Kahrs' evne til å skrive fram store rom for barneleseren. Leseren blir en slags detektiv midt i alt det merkelige som skjer, barnet ser da sammenhenger før hovedpersonen Sam gjør det selv, skriver juryen i sin begrunnelse.

Boken tar for seg historien om Sam som nettopp har flyttet til Gjøra. Stedet har hemmeligheter som de voksne ikke forklarer. To ganger har barn forsvunnet, begge gangene herjet stormen gjennom gatene og skogen.

Romanen blir beskrevet som herlig ekkel, grøssende gyselig og uforutsigbar.

Hilde Myklebust fra Vanylven var nominert (i kategorien barne- og ungdomsbøker) med boka «Splintra», gitt ut på Samlaget. Aina Basso fra Giske sin sakprosabok for barn, «Dei dødsdømde», var nominert i Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge.

For beste skjønnlitteratur

Med romanen «Kniven i ilden» vant Ingeborg Arvola årets Bragepris for beste skjønnlitteratur.

Det ble klart da årets bragepriser ble delt ut på Dansens Hus i Oslo torsdag.

Ingeborg Arvola fikk prisen for romanen «Kniven i ilden». Boken er en del av den historiske trilogien om Brita Caisa Sipajærvi med tittelen «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet».

– Hovedpersonen er basert på Arvolas tipp-tipp-tipp-oldemor. Forfatteren løfter fram den kvenske og samiske kulturen og gir oss et unikt bilde av en historie som bør få større plass i vår kollektive hukommelse.

I boken skriver Arvola om alenemoren Brita Caisa som ønsker en ny start på livet i 1859 – og etter hvert innleder et idenskapelig kjærlighetsforhold med den gifte mannen Mikkel Asak.

– Her kjenner leseren på naturkreftene, og boken viser på mesterlig vis hvordan menneskene tilpasser seg årstidene og naturen. Romanen balanserer det barske og harde i naturen og livet og det ømme og fine i kjærligheten mellom Brita og Mikkel. Både naturen og kjærlighetsforholdet er beskrevet med en intensitet som gjør at leseren blir dratt inn i historien, menneskene og landskapet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen. Stiftelsen har som formål å utbre interessen for god skriftkultur.

«Haugianerne» og «Rigel. Urettens ekko» vant Bragepriser

Trygve Riiser Gundersen vant Brageprisen i kategorien sakprosa under utdelingen torsdag. Ida Kristine Larmo vant i åpen klasse, sakprosa for barn og unge.

Gundersen fikk prisen for sin bok «Haugianerne», mens Larmo tildeles prisen for sin bok «Rigel. Urettens ekko».

Gundersen og Larmo fikk i likhet med øvrige vinnerne av Brageprisen torsdag overlevert prisen av kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på Dansens Hus i Oslo.

I kategorien sakprosa mener juryen at Gundersens fortelling om haugianerne imponerer som detaljrik idé- og kulturhistorisk framstilling av forholdet mellom det politiske systemet og opposisjonelle røster i Danmark-Norge rundt 1800.

– Gundersen kombinerer nærlesning av et omfattende kildemateriale med en medrivende fortellerstil, skriver juryen.

I Åpen klasse: sakprosa for barn og unge vant Larmos med boken «Rigel. Urettens ekko».

Med utgangspunkt i to personer som overlevde den britiske bombingen av det tyske fangeskipet Rigel, formidler Ida Larmo innsikt både i livet som fange i tysk tjeneste i Norge under andre verdenskrig og innsikt i en av de største katastrofene i norsk historie, skriver juryen.

Den sterke fortellingen er formidlet som tegneserie.

– «Rigel. Urettens ekko» er en kraftfull bok som formidler krigens mange lidelser; maktovergrep, sult, utmattelse og død, men den fremmer også vennskap, varme og medmenneskelighet, skriver juryen videre.

Hedersprisen

Hedersprisen gikk til Gro Dahle under torsdagens utdeling av Brageprisen 2022.

– Forfatteren har vært og er en modig og banebrytende stemme som ikke er redd for tabuer og det unevnelige. Hun er en kilde til debatt og kontrovers. Hun tør å ta tak i ømtålige temaer med varme og varsomhet, gjennom et barns undrende blikk, og på barnets egne premisser, sa juryen før det ble kunngjort at Gro Dahle fikk Brages hederspris 2022.