Les mer om denne saken i papirutgaven av Sunnmørsposten tirsdag

– Det er styret i helseforetaket sitt ansvar å sørge for at driftsresultatet og balansen i regn skapet er på plass, fastslår Nesvik.

Kan ikke vente

Han gjør det klart at helseforetakene ikke kan utsette dette med å vise til at regjeringen har varslet en ny nasjonal helseplan.

– Helseforetakene må sørge for å husholdere med de midlene de har. Det må de gjøre uavhengig av den ny nasjonale helseplanene som regjeringen har varslet, er beskjeden fra Nesvik.

Les også: Her er helsedirektørens kuttforslag

Fag - ikke penger

Han forventer at både Helse Midt og Helsedepartementet går grundig inn i de kuttforslagene som administrasjonen i Helse Møre og Romsdal nå har lagt fram.

Nesvik viser til at fjerning av funksjoner ved enkelt sykehus ikke kan begrunnes med at en skal spare penger.

– Flytting av funksjoner mellom sykehusene skal skje dersom det er nødvendig ut fra en faglig perspektiv. Det skal ikke skje med den begrunnelsen at en skal spare penger, sier Nesvik.

Foreslår kutt i administrasjon

Han mener det bør være betydelige midler å spare ved å kutte i helseadministrasjonene.

– De må se på andre måter å gjøre det på. Jeg mener det er grunnlag for å se på tallet på administrative årsverk. Her bør det være noe å hente, mener Nesvik.

Nesvik har selv mangeårig bakgrunn som Frps helsepolitiske talsmann og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

I den posisjonen utmerket ikke Nesvik seg med å forsvare kutt i sykehusbudsjettene. Nå er det en ny tid.

Følg smp.no på Facebook

Som parlamentarisk leder må han stå opp for det budsjettet regjeringen om bare noe dager vil få vedtatt endelig i Stortinget.

– I budsjettet for neste år vil helseforetakene få mer å rutte med. I tillegg vil det lønne seg for det enkelte sykehus å øke tallet på pasientbehandlinger ved at vi øker andelen av overføringene som går til innsatsstyrt finansiering, påpeker Nesvik.