Tirsdag formiddag er det fullt i aulaen på Fagerlia. 169 velkledde stortingsrepresentanter sitter klare. Det samme gjør sekretariat, stortingspresidenter og presse. Det er duket for høytidelig åpning av rollespillet LilleStortinget.

Stortingspresident Marit Farkvam har kontroll og gjennomfører prosedyrene på myndig måte, før hun setter i gang med navneopprop.

Denne uka arrangeres rollespillet LilleStortinget for andre gang på Fagerlia. Elever i 2. og 3. klasse lærer samfunnsfag og politikk på en ny, og ifølge skolen, mye bedre måte.

Fagerlia-Høyre krever omstilling

foto
Tobias Myrvoll (midten) er statsminister og representerer Høyre under LilleStortinget.

3. klassing Tobias Myrvoll representerer Høyre og er valgt til statsminister. Han åpner stortingssesjonen med den høytidelige trontalen, hvor regjeringens nye lovforslag gjennomgås.

– Den største trusselen mot den norske modellen er at vi ikke greier å omstille oss fort nok, sier Myrvoll fra talerstolen.

Kontroversielle forslag

Regjeringen hans har en rekke forslag til hvordan landet skal lykkes med omstillingen: Forsvarsbudsjettet skal økes på bekostning av bistand. Satsing på ressursene i havet skal erstatte oljeinntektene, særlig økt matproduksjon. Samtidig må toll på matvarer opp og EØS-medlemskapet skal vurderes.

Regjeringen ønsker arbeidsplikt for asylsøkere, kutt i CO2-utslipp gjennom redusert kjøttforbruk, vindmøller langs kysten og satsing på atomkraft.

I skolen skal eksamen avskaffes og fraværsgrensa strammes inn. For å bedre folkehelsa skal aldersgrensa for kjøp av alkohol heves til 21 år og legalisering av cannabis skal ut for folkeavstemning.

Studerer partiprogram

Myrvoll forteller at de har jobbet med politikkutforming siden i høst.

– Vi har studert partienes program og har brukt det som bakgrunn når vi har valgt hvilke saker vi skal satse på. Selv om vi spiller ei rolle så reflekterer til en viss grad våre meninger, samtidig har vi kommet med saker som vi mener vil føre til en god debatt, sier han.

Torsdag er det plenumsdebatt og votering.

Smp.no overførte åpningen direkte og vil overføre både spørretime, trontaledebatt, plenumsdebatt og votering onsdag og torsdag.

Lærer på en bedre måte

Fagerlia er den andre skolen i landet som gjennomfører politikk- og samfunnfagopplæring gjennom prosjektet LilleStortinget. Lillestrøm var først ute, og Bryne er neste i løypa.

foto
Sissel Standal er prosjektleder for LilleStortinget på Fagerlia.

Sissel Standal er prosjektleder for LilleStortinget på Fagerlia. Hun mener rollespillet er en veldig god måte for elevene å lære fagområder som politikk, demokrati og statsforvaltning.

– Dette kan være komplisert teori for 16-17-åringer å tilegne seg gjennom skolebøker. Gjennom rollespill lærer man dette på en helt annen måte, sier hun.

Aasen: – Dette husker dere hele livet

Prosjektet er et stort løft for den videregående skolen. Standal forteller om utallige timer med planlegging, og både elever, lærere, vaktmester og renholdspersonell er involvert.

– Det er krevende, men prosjektet er av stor verdi for skolen, sier hun.

foto
Stortingspresident Jon Aasen var invitert til å overvære LilleStortinget og holdt også en tale før åpningen.

Fylkesordfører Jon Aasen, som fikk være med på åpningen, sa i sin tale til Fagerlia-Stortinget at dette er et opplegg elevene vil huske hele livet.

– Dere vil forstå mye mer av samfunnet enn dem som kun lærer gjennom bøker. Dere får en «flying start» i forståelsen av et komplisert fagfelt, sa Aasen til elevene.