Professoren er ekspert på forvaltnings- og helse- og sosialrett ved Universitet i Bergen. Han har fulgt den betente sjukehussaken i Nordmøre og Romsdal, og har tidligere reist kritiske spørsmål til at Marthe Styve Holte ble bedt om å sparke direktør Trond M. Andersen, det angivelige presset mot Astrid Eidsvik og generelt saksbehandlingen.

- Det synes å være en uklarhet fra departementet når det gjelder forståelsen av foretaksloven. De kan ikke ha tatt helt innover seg at saksbehandlingen i slike saker skal være annerledes enn i den ordinære statsforvaltningen, sier professoren til smp.no.

- Behov for granskning

Bernt har ikke fått lest den juridiske rapporten Helse Møre og Romsdal har lagt på bordet, men har fått den med seg gjennom media.

- Poenget her er at de to helseforetakene, Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal, skal være to selvstendige juridiske enheter, sier eksperten og sammenligner dette med vanlige aksjeselskap.

- Det betyr at verken statsråd eller departement skal gå inn å styre det som skjer inne i disse selskapene. Jeg merker meg at enkelte bruker ordet styringsdialog, da ligger det ikke bare dialog, men også styring. Her er det så mye uklarhet rundt faktum og det juridiske at det er et sterkt behov for uavhengig granskning. Befolkningen trenger en avklaring av forholdet og hva som har skjedd. Det har ingenting å gjøre med hvor sjukehuset bør ligge, mener professoren.

Trolig viser Bernt her til at statsminister Erna Solberg svarte NRK på spørsmål om det er greit at en helseminister sier hvor han mener sjukehuset skal ligge i uformelle samtaler:

– Jeg vil ikke kommentere et slikt spørsmål, for da betyr det at du må vite hva som er fakta i saken. Det er ikke uvanlig at det finnes styringsdialog med helseforetakene på ulike tema. Og det er redegjort godt for den styringsdialogen i Stortinget, svarte Solberg til NRK.

Helseminister Bent Høie (H) har påpekt at det i en så vesentlig sak, vil være naturlig med kontakt mellom statsråd og styreleder, og at han hadde hatt et «aktivt forhold» til saken, selv om han hevder at han ikke har gitt instrukser.

Føringer og signaler

Professor Bernt mener at det store spørsmålet nå er om statsråden, departementet og ledelsen i Helse Midt-Norge har gått inn i saken og gitt føringer når det gjelder innholdet i innstillingene til helseforetakene.

- Direkte instrukser er helt uakseptable. Det skal skje i åpne foretaksmøter, all eierstyring skal utøves der. Her skal ikke bare statsråd være, men både direktør, styreleder, og normalt også styremedlemmene i foretaket før det kan fattes vedtak, sier Bernt.

4. desember fikk Astrid Eidsvik styringssignaler fra styreleder Stein Kinserdal om at Høie hadde latt det skinne gjennom at statsråden mente Hjelset (Molde) var det opplagte valget. Kinserdal har senere avvist at han mente dette, og sier nå at han misforstod et nikk fra Høie.

Ønsket Molde allerede i sommer

Sunnmørsposten har tidligere skrevet at Høie allerede i sommer ønsket Molde overfor daværende styreleder Marthe Styve Holte. Helse Midt-Norge kan ha blitt satt i en skvis mellom en ryddig prosess og statsrådens ønsker. Høie har hele tiden sagt at han ikke har gitt instrukser, men aldri greid å svare på om han har ytret et ønske, som kan oppfattes som føringer. Dette skal han svare Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite på.

Les også: Høie ønsket Molde i sommer

- Har det vært instrukser her, slik du ser det, professor Bernt?

- Jeg vil ikke si noe sikkert. Dette er spørsmål og tolkning om hva som er sagt.

- Faktum er ikke klarlagt

Professoren er ikke overrasket over at Advokatfirmaet Thommessen ikke fant noe å si på lovbrudd angående forvaltningsloven. Advokatene mener imidlertid at det ligger an til brudd på helseforetaksloven.

- Etterlevelsen av forvaltningslovens regler er etter hva jeg kan se ikke grunn til å kritisere. Selve saksutredningen er omfattende og faktaforholdet er greit. Problemet er hvorvidt det her har skjedd brudd på helseforetaksloven som undergraver innstillingene, troverdigheten og dermed avgjørelsens legitimitet. Og det andre er spørsmålene om påvirkning og press. Det er grunn til å spørre om det har skjedd alvorlige feil rundt helseforetaksloven, sier professoren, og legger til at advokatfirmaet er i samme situasjon som han selv:

- Det er mye faktum i saken som ikke er klarlagt. Rent praktisk ligger den nå i kontrollutvalget på Stortinget. De skal ikke bestemme hvor sjukehuset skal ligge, men bør påse at saksbehandlingen er lovlig og forsvarlig. Derfor må de starte uavhengig granskning, sier Bernt uten å ha noen klar oppfatning av resultatet.

Du kan lese hele notatet fra Helse Møre og Romsdals advokater her.

Professoren mener det vil være vanskelig for Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge å gå videre med samarbeid med så sterke mistanker om uryddig trav uten at alle fakta er på bordet.

Fra behandlingen i styret i Helse Midt-Norge 18. desember. Her ble det 8-2 for Molde. Foto: Torbjørn Eidhammer
Professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen er ekspert på forvaltnings- og helse- og sosialrett. Foto: Lise Åserud / SCANPIX