Onsdag deltok rundt 80 ansatte, tillitsvalgte, vernetjeneste og brukerrepresenanter ved Ålesund sjukehus på dialogmøte om Helse Møre og Romsdals bygningsmessige utviklingsplan, som skal legges fram for styret 21. februar.

Her fikk de presentert fem ulike mulige scenarier for sjukehuset. Og signalene fra fagmiljøet peiker tydelig mot scenario nummer tre, et alternativ som vil innebære at dert bygges et nytt nybygg for sengeposter i vest, og et nybygg for operasjonsstue øst for dagens sjukehus:

Nybygg vest (rødt): Sengebygg på fem etasjer. Dette vil frigjøre areal i høy- og lavblokka til poliklinikk og til at medisinske spesialer kan få egen etasje.

Nybygg øst: Ny operasjonsavdeling i to etasjer. Frigjør areal til å bygge om til intensiv i dagens operasjonsareal og føde i dagens intensivareal.

Nybygg nord (grønn): Ny hovedinngang med kantine på plan 1, og nukleærmedisin på plan 2.

Her kan du se utkastet som ble presentert på møtet, med de fem ulike scenariene (ekstern lenke)

– Ikke bestemt

Assisterende direktør Helge Ristesund i Helse Møre og Romsdal sier følgende om det foretrukne alternativet:

– Det er et alternativ som innebærer flere påbygninger, med nye sengerom på vestsida, ny operasjonsside /intensiv på østsida, og ny hovedinngang og en del på nordsida. Men ingen ting er bestemt. Det kan godt hende at vi vil gå for et annet alternativ, eller en kombinasjon av flere, understreker han.

– Det viktigste er at vi får løst de store viktige områdene våre. Vi må få gjort noe med akuttmottaket, få et stort moderne akuttmottak. Intensivavdelinga har stort behov for oppgradering. Vi trenger flere enerom og isolat, og som følge av nytt trafikknutepunkt så blir hovedinngangen trolig flytta til nordsida, sier han.

Ristesund lover utvikling på Sunnmøre også før nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal står ferdig.

– Hvor tungt veier innspillene fra fagmiljøet?

– De veier tungt. De, sammen med den økonomiske bæreevna, vil veie tyngst, sier Ristesund.

Hvor mye de ulike alternativene vil koste er ikke detaljregna på, verken i Ålesund eller Volda. Scenario tre var det scenariet som innebar flest nybygg, mens andre skisserte en mer begrenset utbygging. Altså spørs det om det blir penger til alt.

Les flere saker om Helse Møre og Romsdal her

– Tydelige signaler

Ingeborg Henriksen, hovedtillitsvalgt for Yngre legers forening, sier at det var dette alternativet som blei pekt ut som det beste for pasienter og ansatte.

– Akuttpasientene vil få veldig god behandling, og det blir nærhet mellom alle akuttfunksjoner. For alle andre pasienter vil det bety at fagmiljøene kan samlokalisere sine funksjoner og avdelinger på en god måte, sier hun.

I noen av de scenariene var det lagt opp til ganske store avstander mellom ulike avdelinger og funksjoner – noe som kan bli utfordrende for både pasienter og ansatte, sier Henriksen.

Pasientenes representant, Jakob Strand, mener politikerne på Sunnmøre må våkne.