– Vi fatter ikke hva de tenker på, hvilken planet de befinner seg på, sier Trude Humblen, medlem av FAU ved Volsdalen skole som har skrevet brev til fagleder plan i Ålesund kommune og ansvarlig saksbehandler, Liv Kjersti Finholt.

Torsdag ettermiddag skal Bypakke Ålesund nok en gang opp i bystyret. Her er det foreslått et bomsnitt på Klipra der Volsdalen skolekrets blir delt i to. Grunnkretsene Storledbakken, Klipra og litt av Volsdalsvågen med rundt 1300 personer blir liggende vest for bomsnittet.

Har du oversikten? Her er tiltakene i bypakken for Ålesund

Dyrt for belastede småbarnsfamilier

– Mange av skolens elever som bor på den ene siden av bommen og må fraktes flere ganger daglig til den andre siden av bommen. Jeg kjenner godt til en familie som bor i sentrum, der barna er for små til å gå aleine. I tillegg til skolen går de på fotball, håndball, teater og kulturskolen.

– Da sier det seg selv at barnefamilier når taket på bompenger raskt. Og 10.000 -11.000 kroner i årskort er mye penger for småbarnsfamilier som har lite å rutte med, en ny og stor utgiftspost i budjsettet som for noen vil bli veldig vanskelig, sier Humblen.

Som også lurer på hvor miljøvennlig det er hvis beboere må kjøre enda lengre med bil enn før å handle, for å unngå å betale bompenger når de skal til nærbutikken.

Leder 2. februar: «Byen har ikke råd til en langvarig utsettelse»

Innlegg 1. februar: «Ytre bydel og bompengene»

Hva med integrering

– Og hva med integrering av innvandrerbarn, hvor der det er så viktig med samkjøring, vennegrupper og besøk hos hverandre etter skoletid?

– Å splitte en skolekrets på denne måten kan ikke forsvares, verken ut fra likhetsprinsippet eller samfunnsmessige prioriteringer, sier Humblen.

Etterlyser trafikktiltak

– Vi som foreldre ser den til tider meget trafikkfarlige skoleveien som flere av våre barn går på til og fra skolen hver dag. Vi har barn som bor i byen, utenfor bommen, på Klipra, Fjelltun, Volsdalen , Nørve og Fagerlia. Her er det spesielt ett kritisk punkt ved lyskryssovergangen til skolen. Vi i FAU har en egen komite for trafikk, hver klasse på skolen må stille med foreldrevakter fordelt over året, der vi fortsatt må stå trafikkvakt hver morgen mellom klokka åtte og halv ni.

– Men slik vi ser det vil heller ikke trafikksikkerhetstiltak ved skolen vår bli prioriter, i alle fall ikke de første fem årene. Hva mener de med det? spør Humblen.

Vil ha en redegjørelse

«Vi vil selvfølgelig være med på spleiselaget. Men dette som nå er foreslått er fryktelig urimelig og helt uforståelig. Vi i møteser en redegjørelse fra dere på hvorfor bommen er blitt plassert her midt i vår skolekrets », skriver FAU ved Volsdalen skole i brevet.

foto
Her på Klipra er det foreslåtte bomsnittet som deler Volsdalen skolekrets i to. Foto: Lars-Inge Skrede