I kveld ble dokumentaren «Den siste sabotøren» sendt på NRK1. Med ingen andre enn Joachim Rønneberg som hovedperson.

– Rønneberg er den eneste gjenlevende fra tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943, noe som gjør ham svært interessant for mange. Men det er ytterst sjeldent at han vil uttale seg. Det gjør denne dokumentaren ganske spesiell, forklarer Frode Berg i NRK, som står bak det historiske programmet om krigshelten fra Ålesund.

Mer personlig enn før

Dokumentaren starter med feiringa av Rønnebergs 95-års dag i august i fjor og går gjennom hans forhold til krigen, samt en tur til Vemork sammen med blant andre barnebarnet Liv.

Det er ikke noe revolusjonerende nytt som kommer fram, men publikum får se Rønneberg fra en mer personlig side enn tidligere, der han er svært åpen. Sin alder til tross er Rønneberg helt klar i hodet.

– Rønneberg er ikke glad i fokus på seg selv, men han velger likevel å dele tanker. Han setter pris på at det er fokus rundt det som skjedde, da han mener man må kjenne fortiden for å kunne kjempe for fred og frihet, en kamp som må finne sted hele tiden, sier Berg.

Tillitsforhold

Rønneberg har fortalt at han syntes det er ubehagelig å snakke om historia si. Han opplevde at folk kjente ham igjen fra media og ville spørre ham om det han hadde vært med på.

– Ingen skudd blei avfyrt, og ingen blei skadd, så det gikk jo som en drøm heile greia, sier sabotasjelederen, som innrømmet at det var rørende da barnekoret i Ålesund sang bursdagssangen for ham i fjor høst.

Fordi han har vært svært tilbakeholden med å snakke om det han opplevde, var det svært avgjørende for produsentene Frode Berg (manus/regi) og Brede Røsjø (film/redigering) i NRK at de hadde et forhold til Rønneberg på forhånd.

– Det har vært en stor fordel, jeg vil egentlig si forutsetning, at vi kjenner ham såpass godt fra før. Det tillitsforholdet vi har til ham har gjort at han har gått med på å fortelle sin historie på en svært personlig måte, mener Berg.

For det er en kjent sak at Rønneberg ytterst sjeldent gjør et intervju eller gir kommentarer i det hele tatt.

– Vi laget en liten film om ham for 12 år siden, men utenom det har ingen laget noe som ligner denne dokumentaren, hevder Røsjø.

Både han og Berg har jobbet sammen med Rønneberg i NRK i flere år. Blant annet var den tidligere krigshelten Røsjøs sjef i ei årrekke.

– Det var veldig fint å jobbe sammen med ham. Han er en god forteller og skildrer, sier Røsjø.

Hvis du gikk glipp av dokumentaren klokka 20.15, kan du se den igjen her (ekstern lenke til NRKs nettsider)

Stjernemøte

Innspillingene av dokumentaren, som begynte i fjor sommer, er blant annet gjort på Vemork. Hensikten var at Rønneberg skulle få møte Tobias Santelmann, som spiller ham i serien «Kampen om tungtvannet» som går på NRK i disse tider.

– Rønneberg synes det var greit å møte Santelmann, og de hadde en god tone. Men Rønneberg er ikke opptatt av skuespillere og media. Når det er sagt, skal det sies at han ikke har kommentert til noen noe sted i forbindelse med serien. Verken hans tanker om den, eller om detaljene stemmer vil han rett og slett ikke uttale seg om.