– Senterpartiet ønsker å ta norsk ruspolitikk til en tid vi ikke vil tilbake til. De vil gi politiet lov til å begå overgrep mot unge og sårbare mennesker, selv om slike metoder er uforholdsmessige i forhold til de lovbruddene som skal bekjempes, sier MDGs partileder Arild Hermstad til NTB.

Han reagerer på resolusjonen som ble vedtatt på Senterpartiets landsmøte fredag. Der slås det fast at bruk, besittelse og kjøp av narkotika skal være straffbart.

– Skapte usikkerhet

Resolusjonen er delvis et svar på oppmykningen Riksadvokaten gjorde i fjor. Der heter det at rusavhengige som blir tatt med narkotika til eget bruk, skal slippe straffeforfølgelse.

I tillegg har Riksadvokaten tatt opp politiets praksis med ransaking og kroppsvisitasjoner i mindre narkotikasaker.

Senterpartiet viser til politifolk som rapporterer om større aksept for ulovlige rusmidler enn tidligere, og at tallet på unge som har prøvd kokain, har doblet seg fra 2020 til 2022.

− Riksadvokatens brev skapte stor usikkerhet og er nok en av årsakene til denne negative utviklingen, sier Else Marie Rødby, justispolitisk talsperson for Senterpartiet.

MDG: – Mangel på empati

Senterpartiet har nå vedtatt at bruk, besittelse og kjøp av narkotika fortsatt skal være straffbart. I tillegg vil partiet at politiet sikres lovhjemmel til å avdekke bruk, besittelse og salg av narkotika.

I resolusjonen understrekes det samtidig at de som er rusavhengige, skal møtes med helsehjelp.

MDG mener vedtaket er basert på kunnskapsløshet og mangel på empati overfor mennesker i sårbare livssituasjoner.

– MDG ønsker å invitere alle gode krefter i politikken til å samle seg mot dette slik at straffelinjen ikke blir gjennomført i praksis, og slik at vi kan sikre en verdig ruspolitikk i Norge som tar folks rettigheter på alvor, sier Hermstad.

– Vi vet at straff skader og kan ødelegge liv, framholder han.

– Må slå ned

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), som deltar på landsmøtet, mener det er viktig å slå fast at all bruk og besittelse av narkotika i utgangspunktet er kriminelt.

– Narkotika er et samfunnsproblem som vi må slå ned på, sier hun til NTB.

– Nylig var jeg nylig på møte i Schengen-rådet, hvor alle Schengens medlemsland møttes. Vi fikk da en oppdatering om status. Det er en all-time high på import av enkelte narkotiske stoffer til de store havene i Europa. Dette er jo kriminalitet som kan finansiere annen type illegal virksomhet, sier hun.

Rusreform i 2024

Regjeringen er nå i gang med å utforme en ny rusreform. Den skal være klar på nyåret 2024, opplyser Mehl.

– Kommer du til å be Riksadvokaten om å endre instruksen om påtaleunnlatelse for bruk og besittelse til egen bruk?

– Det er ikke aktuelt akkurat nå. Påtalemyndigheten er uavhengig og ikke noe jeg kan legge meg opp i. Men jeg synes det er bra at vi har en debatt om rusbruk i samfunnet, om hvordan vi skal møte dem som trenger hjelp. Det er det stort behov for å gjøre forbedringer på.