Eit mykje diskutert spørsmål har vore korleis fisken skal prissetjing når skatten skal bereknast. Regjeringas opphavlege forslag om å ta utgangspunkt i ein børspris hausta mykje kritikk frå næringa.

No seier Vedum at selskapa kan bruke interne prisar. Men dei skal kunne forsvare og godtgjere prisnivået overfor eit uavhengig råd, eit normprisråd. Slik vil ein unngå skattetilpassing og triksing med tala i konsern.

Forslaget går fram av eit brev Vedum har sendt Stortinget. NNN-arbeidaren , fagbladet til Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbunds medlemmer, har tidlegare omtalt saka.

– Selskapa kan leggje interne prisar til grunn, men sjølvsagt må det vere den rette prisen, seier Vedum (Sp) til NTB.

– Dette har vi vore opptekne av heile tida, og eg har sagt det fleire gonger før. Det skal vere rett skattegrunnlag. Selskapa skal ikkje skatte for mykje eller for lite, seier han.

Skal gi tryggleik for langtidskontraktar

I første omgang gjeld reglane for 2023. Det er fordi forslaget om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringa framleis er på høyring. Fristen er 4. januar. Det er først når saka er behandla i Stortinget, at ordninga kan slåast endeleg fast.

Uvissa rundt prisgrunnlaget har i haust ført til at det ikkje har vore mogleg å inngå langtidskontraktar – noko som igjen har ført til mange tilsette er permittert, har oppdrettsnæringa påpeika. Vedum meiner forslaget gir næringa den tryggleiken dei har etterspurt. Det er ikkje lenger nokon grunn til å vente med å inngå kontraktar, skriv han i brevet.

– No er det ingen grunn til uvisse. Det er ikkje lenger nokon grunn til å permittere med utgangspunkt i grunnrenteskatten og prissetjinga. Eg meinte at det ikkje har vore det før heller, men no har vi presisert det ytterlegare, seier han.

Framleis skepsis

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge er langt frå samd. Næringspolitisk sjef Peder Weidemann Egseth seier det kan vere eit steg i rett retning, men sit framleis med mange spørsmål.

– Vi skal setje oss godt inn i brevet og sjå korleis dette treffer oss. Men vi veit ikkje korleis normprisrådet skal fungere, seier han.

Egseth viser til at ein enno ikkje veit noko om mandatet til normprisrådet, styresmakt, samansetning eller kva referanseprisar rådet skal ta omsyn til. Han er også bekymra for at det blir eit system med omfattande byråkrati og meirarbeid.

– Dei skal kunne overprøve prisnivået dersom dei meiner det ikkje er reelle prisar. Spørsmålet er korleis ein kan avgjere det, seier han.

-For tidleg å seie om kontraktsproblem er løyste

Egseth meiner ei slik kontrolloppgåve allereie ligg i revisjonsplikta til selskapa.

– Det er jo revisorar som kontrollerer selskapa. Dei kan påpeike det viss dei meiner at prisen avvik. Alle norske selskap har jo revisjonsplikt, seier han.

Sjømat Noreg meiner det er for tidleg å seie om vanskane med å inngå langtidskontraktar no er løyste.

– Det er mange kontraktar som skulle ha vore inngått for mange veker sidan. Dette er lange prosessar, ofte med aktørar i utlandet. Får dei ikkje fisk frå Noreg, går dei til andre marknader, seier Egseth.

Til saman er kontraktar til ein verdi av 35,5 millionar kroner avlyst, utsett eller nedskalert etter at regjeringa varsla innføring av grunnrenteskatten i haust.

(©NPK)