Sist ut i høringen om sjukehussaken på Stortinget var helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

- Det er både legitimt og nødvendig at det er løpende og tett dialog mellom statsråden og styreleder i en slik sak. Noen ganger i fortrolige samtaler, sa Høie.

Høie fikk en rekke spørsmål om hvordan han tolket loven om eierstyring og ansettelsesforhold i Helse Midt-Norge. Loven sier at eierstyring ikke kan skje utenom formelle foretaksmøter, mens en administrerende direktør ansettes og avsettes av sitt eget styre.

Det som ble sentralt rundt Høie var om han hadde gitt politiske signaler for tomtevalget som kunne oppfattes som bindende føringer tidlig i prosessen. Dette avfeide statsråden.

Han understreket at Helse Midt-Norge, som hadde beslutningsmyndighet, gjorde dette av egen faglighet.

- Jeg kan gi uttrykk for mitt syn, men styrene har en selvstendig plikt til å fatte vedtak ut fra egen overbevisning, sa Høie.

Abid Q. Raja og Bård Vegar Solhjell grillet statsråden om han hadde opptrått slik Marthe Styve Holte sa i høringen: At hun fikk under en uke på å fjerne Andersen, mens hun selv skulle fortsette. Jusprofessor Jan F. Bernt hevdet innledningsvis at dette var et klart lovbrudd.

Høie ville da lukke møtet hvis det ble en personalsak. Han understreket at saken ikke hadde noe med lokaliseringssaken å gjøre. Helseministeren viste videre til et brev han har skrevet om saken, og at hans neste steg var foretaksmøte hvis ikke Styve Holte tok tak i situasjonen.

- Jeg har gitt klart uttrykk for mitt syn om at hun måtte starte en prosess for å finne en løsning. Jeg mener jeg er innenfor lovens paragrafer, sa Høie, uten at han klart svarte på om han instruerte Styve Holte i å avsette Andersen.

- Ga du beskjed om å skifte ut Andersen, spurte komiteen.

- Ett av alternativene som var oppe var at Styve Holte skulle starte en prosess i løpet av kommende uke, sa Høie.

Statsråden påpekte også, når det gjelder den hurtige vedtaksprosessen, at dette var noe som også var gjort tidligere i foretaket, og som hadde fungert godt.

Det ble også stilt en rekke spørsmål om statsråden holdning rundt fortrolige samtaler. Høie mente at det var greit å ha slike samtaler, og at en statsråds mening var viktig i store og viktige saker. Han understreket at ingen var instruert av han, og at styrene gjorde en selvstendig vurdering.

Helseminister Bent Høie (H) under høringen. Foto: NTB Scanpix