Tirsdag kveld er det innkalt til styreevaluering på Quality hotel Waterfront med påfølgende middag for styret i Helse Møre og Romsdal.

Onsdag er det innkalt til styremøte med behandling av saker som vanlig.

Les også: Durer videre 170.000 kroner under budsjett - daglig

- Alltid lukket

Sunnmørsposten har sendt en tekstmelding til styreleder Stein Kinserdal og konst. direktør Dag Hårstad for å høre om pressen er invitert når styret skal vurdere egen innsats.

- Styreevaluering er alltid et lukket møte. Velkommen på onsdag til åpent styremøte, svarer Kinserdal i en SMS.

Også Hårstad skriver at styreevalueringen blir lukket.

Helseforetaket har funnet fram en begrunnelse om å lukke møte av hensyn til personvern, og viser til unntaksbestemmelsene i helseforetaksloven 26a.

- Evalueringen skjer med kun styret og adm.dir. til stede, uten deltagelse fra administrasjon eller andre. Det er styret selv som bestemmer om styremøtet skal lukkes, og styreleder vil vise til Helseforetaksloven § 26 a) nr. 1 for at styret skal kunne foreta en intern egenevaluering, får smp.no opplyst fra Helse Møre og Romsdal.

Provosert

Gunnar Bodahl-Johansen er ekspert på presseetikk og offentlighet. Han blir provosert over Helse Møre og Romsdal.

- Da må det foreligge svært spesielle forhold som sjukdom eller andre forhold direkte relatert til personenes evne til å utøve funksjonen. Kritikkverdige forhold skal ikke skjermes, sier eksperten.

For å gi et eksempel på hvor sterkt offentligheten står viser Bodahl-Johansen til en veileder til offentlighetsloven som sier at ikke engang kriminelle handlinger i tjeneste i seg selv er grunnlag for å unnta opplysninger.

- Det er heller ingenting som heter internt arbeid i denne sammenhengen. Hvis det var en personalsak handler det om oppsigelser og ansettelser. Jeg kan ikke se at taushetsplikt og forhold knyttet til foretakets forhandlingsposisjon er relevant her, sier eksperten.

Hovedregelen er at styremøter skal være åpne. Helseforetaksloven regulerer dette, men Helsedepartementet legger tydelige føringer om at prinsipper i offentlighetsloven er veiledende for å lukke dørene.

- Derfor kan man ikke lukke dørene uten en reell grunn, sier Bodahl-Johansen.

Offentlighetsloven veiledende

I helseforetaksloven §26a står det at styremøter i foretak skal holdes for åpne dører hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt eller vedtak etter annet ledd. Du kan lese loven her.

Helsedepartementet vedtok i 2003 at styremøtene skulle være åpne.

- En viktig begrunnelse var at helseforetakene regulerer fellesgoder av stor betydning for befolkningen, og at åpne styremøter bidrar til å understøtte tillit og legitimitet for foretakene, skriver departementet.

Helse Møre og Romsdal forvalter 5,9 milliarder offentlige kroner i 2015.

Helse Møre og Romsdal må ifølge departementet vurdere å lukke møter dersom det er forenlig med prinsippene i offentlighetslovens unntaksbestemmelser.

Ifølge Bodahl-Johansen må Helse Møre og Romsdal vise til hvilke sensitive personopplysninger som skal komme fram.

- Departementet presiserer også at det ikke skal drives saksbehandling utenfor selve styremøtet. En evaluering av seg selv er saksbehandling. De sitter jo ikke der privat. Dette har samtidig stor offentlig interesse, sier Bodahl-Johansen, og legger til:

- Jeg kan ikke forstå at det er noe som helst grunnlag for å lukke dette møtet.

Han legger også til at det er møtet selv, og ikke styreleder eller direktør som avgjør om et styremøte skal lukkes.

- En ordfører kan heller ikke bestemme at et kommunestyremøte skal lukkes på forhånd.

For slappe journalister

Bodahl-Johansen mener det har utviklet seg en ukultur i Norge når det gjelder offentlighet.

- Det er dessverre ikke slik at Norge går mot større åpenhet. Politikere og folkevalgte bestemmer i for stor grad selv hva som skal offentliggjøres. Journalister og redaktører er også for slappe til å kreve folkets rett om innsyn.

Ekspert på offentlighetsloven, Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: Privat