– Vi har merket oss at det er noe lokal misnøye med det bompengeopplegget som nylig er satt i verk for Tresfjordbrua, og som ble lagt til grunn da Stortinget i 2012 behandlet prosjektet E136 Tresfjordbrua og E136 Vågstrandstunnelen, opplyser samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i et brev til Møre og Romsdal fylkeskommune.

Slik var ordningen

Vegdirektoratet og Stortinget vedtok opprinnelig at det skulle være omvendt timeregel rundt Tresfjorden. Enkelt forklart kjørte man gratis rundt fjorden dersom man brukte mer enn én time på å passere begge bomstasjonene (Skorgen og Skjeggstad). Ordningen forutsatte AutoPASS-brikke med gyldig avtale.

Kan bli gratis

Nå vil samferdselsdepartementet åpne for en prøveordning uten betaling av bompenger for kjøring på omkjøringsvegen rundt Tresfjorden i Vestnes kommune.

Målet er å undersøke hva bomfri kjøring rundt Tresfjorden betyr for trafikkutviklingen over E136 Tresfjordbrua. For å avdekke trafikklekkasje rundt fjorden vil gjennomgangstrafikk bli registrert.

– Deretter vil det bli vurdert om man skal fjerne bompenger for omkjøringsvegen permanent. I en vurdering av hva som er akseptabel lekkasje, må det også legges vekt på eventuelle negative konsekvenser av økt trafikk rundt fjorden, heter det i brevet fra departementet.

Prøveordningen er avhengig av godkjenning fra fylkeskommunen. Dette fordi Møre og Romsdal fylkeskommune har stilt økonomisk garanti for bompengeprosjektet både på Tresfjordbrua og i Vågstrandstunnelen. All risiko og kostnader ved prøveordningen legges på bompengeselskapet.

Se også: Dronevideo fra Tresfjordbrua

Gratis på nyåret?

Siden bomprosjektet har vært behandlet i Stortinget er det også nødvendig å orientere Stortinget før oppstart av prøveordningen.

– Turen rundt Tresfjorden tar vel 20 minutter. Det har blitt argumentert fra lokalt hold om at det er liten sannsynlighet for at dette blir en stor omkjøringsrute. For transportører blir det nok en for lang tur, men som sagt må fylkeskommunen godkjenne dette først, sier statssekretær Tom Cato Karlsen til smp.no.

Om fylkeskommunen og Stortinget sier ja, blir det helt bompengefritt rundt Tresfjorden. Alle kan kjøre gratis og du trenger heller ikke AutoPASS-brikke.

– Når kan prøveordningen starte opp?

– Så snart som mulig. Det skal ikke stå på oss. Vi satser på en rask behandling i fylkeskommunen og hos Stortinget, så regner jeg med at dette kan starte opp tidlig på nyåret, sier Karlsen.

Bompengeordningen i Vågstrandstunnelen blir opprettholdt som i dag. Ifølge Karlsen er det ikke flertall i Stortinget for å gjøre noe med den.

Ifølge statssekretæren har det vært stort press fra Høyre og Frp sine politikere både på stortinget og lokalt.

– Vi har jobbet med dette i noen måneder, sier Karlsen.

Else May Botten (Ap) har bedt samferdselsministeren svare om bompenger over Tresfjordbrua og i Vågstrandstunnelen.

Slik var takstene opprinnelig rundt fjorden (2015 kr):

  • Tresfjordbrua 90 kr (lette kjøretøy) og 270 kr (tunge kjøretøy)

  • E136 rundt Tresfjorden: Skorgen 45 kr / 135 kr

  • E136 rundt Tresfjorden: Skjeggstad 45 kr / 135 kr

  • Vågstrandtunnelen: 42 kr / 126 kr