Fredag møtte han pressen før et orienteringsmøte på administrasjonsbygget ved Ålesund sjukehus.

I dag er det viktig å få klarhet i hva som har skjedd i forkant av Eidsviks dramatiske avgang.

Astrid Eidsvik gikk torsdag på dagen. For Eidsvik var det viktig å komme med en innstilling til styret i Helse Møre og Romsdal uten innblanding fra eier Helse Midt-Norge. Da Helse Midt-Norge likevel la seg oppi saksbehandlingen til Eidsvik, valgte hun å gå fordi hun ikke følte tillit til hennes kompetanse.

- Det var vesentlig for Eidsvik å lage en innstilling til tomtevalg uten innblanding, sier styreleder Kinserdal i Ålesund, fredag.

Les også: Mener Helse Midt skaper kaos

Skal finne ut om tomtevalget utsettes

- Går saken fortsatt etter planen?

- Mitt utgangspunkt klokka 9.30 er at vi skal forsøke på å holde planen. Det er signalene også fra Helse Midt-Norge. Så får vi se om det kommer opp grunner til å gjøre noe med det, men alle har hele tiden arbeidet med at vi skal ha saken på bordet i styremøtet 17. desember.

- Hva tenker du nå etter å ha sovet på det som har skjedd?

- Vi er nødt til å komme fort videre. Det skal vi bruke dagen i dag på. Vi skal klarere hvor langt vi har kommet, og om saken blir ferdig til 17. Jeg er innstilt på å bruke dagen her i Ålesund.

Les også: Overlegene støtter Eidsvik

Konst. direktør

Ifølge Kinserdal vil det bli avklart om det kommer en konst. direktør i dag eller over helgen. Styrelederen mener at Eidsviks avgang tar energien fra mange som skal jobbe med saken, og at den kan skape uro i eget styre og miljøene i Molde og Kristiansund.

- Hvordan er tilliten til styret i Helse Møre og Romsdal. Føler dere tillit fra Helse Midt-Norge?

- Vi støtter opp under Eidsvik og setter pris på jobben hun har gjort. Vi har ingen grunn til å føle at vi ikke har tillit. Om vi nå kjører løpet i forhold til den 17. som planlagt, eller i samråd med vår eier over nyttår, må vi i alle fall sørge for at styret vårt har den tilliten det fortjener.

Les også: Grimstad slakter Helse Midt

- Skulle gitt signaler før

- Hva mener du om innblandingen til Helse Midt i denne saken?

- Helse Midt-Norge har ikke gjort annet enn å gi signaler. Striden kommer også i forhold til hvem som har myndighet i denne fasen til å foreslå konklusjoner. Selv om det er uenigheter mellom Eidsvik og Helse Midt, må vi forholde oss til eierlinjer. Her går det nok på prosessen og hvordan man har klart å samarbeide. Eidsvik opplever det som føringer, men de har ikke vært formelt lagt.

Eidsvik sa i går til NRK at det var en utidig innblanding.

- Er dette brudd på god eierstyring?

- Nei, det ligger i helseforetaksloven at de har en beslutningsrolle. Spørsmålet i etterkant er om de kunne ha kommet med sine eiersignaler tidligere. Jeg sa allerede i sommer at det var viktig å få eventuelle signaler så fort som mulig. Jeg har full respekt for Eidsviks beslutning, men det er ikke mer dramatisk enn at eier ikke var enig med det hun vektla i sin innstilling.

Kommentar: Sykehus-dramaet mot nye høyder

Opplever tillit

- Opplever du at Helse Midt har bestemt seg, og at det ikke spiller noen rolle hva dere gjør?

- Nei, det tror jeg ikke. De har saken på sin agenda og skal behandle saken den 18 og ingen vet hvor det styret vil havne. I tillegg har de fulgt prosessen tett og vi har hatt orienteringsmøter. Vi har forsøkt å ha tett kontakt, og Helse Midt har berømt den åpne prosessen, sier Kinserdal.

Ifølge Kinserdal er spørsmålet hvor lenge Helse Midt burde ha ventet før de ga signaler.

Astrid Eidsvik har jobbet med tomtevalg-saken i om lag tre år. I det øyeblikket hun skulle konkludere, gikk hun av.