– Det var et helvete, rett og slett. Det kan nesten ikke beskrives.

Gard Warholm fra Moltustranda har vært så langt nede som et menneske kan komme, alt på grunn av rusbruk.

Men det er en lykkelig Gard Sunnmørsposten nå møter på Hareid, hjemme hos en annen eksnarkoman, Harald Vilnes Holstad.

– Jeg har vært rusfri i godt over to år, og skal aldri mer ruse meg på noen som helst måte, sjøl om avhengigheten er en sjukdom jeg må leve med resten av livet, sier Gard.

Se stor interaktiv grafikk her

Prøvde alt

Tall som Sunnmørsposten har innhentet, basert på alle narkodommer på Sunnmøre mellom 2011 og 2013, viser at det er hasj og amfetamin som er det «store» på Sunnmøre.

– Jeg har prøvd alt som det går an å prøve. Selv om jeg er fra en liten plass som Moltustranda, var det lettere for meg å få tak i stoff enn melk etter klokka 21 på kveldene, forteller Gard.

– Jeg kom inn i et kroppsbyggermiljø og ville bli stor, fort. Det ble steroider, både som piller og sprøyter, forteller han.

Når han først hadde satt sprøyter på seg sjøl, var en barriere brutt.

– Jeg husker første gang jeg prøvde amfetamin. Jeg tenkte med en gang at «dette er mitt stoff». Det var en herlig følelse, sier Gard.

Kjærlighet

Men den herlige følelsen forsvant raskt.

– De siste sju-åtte årene av livet mitt som rusmisbruker var jeg sprøytenarkoman. Jeg satt dødelige doser, og rusen var min ene, store kjærlighet. Jeg var ved en anledning våken i tre uker i strekk, det var galskap, sier Gard.

En gang gikk det nesten gale da det sprakk ei blodåre i magen hans.

– Jeg våknet i en blodpøl på stuvegulvet, jeg trodde det var skjedd et mord der, forteller Gard.

– På den tida brukte jeg 3.000 kroner per dag på stoff. Jobben hadde jeg mista for lengst, pengene kom fra torpedooppdrag og tjuveri, sier han.

Bunnen var nådd for sjømannen fra Moltustranda, som var blitt rusmisbruker, voldsmann og tjuv.

– I et avhør med politiet, etter 17 år som rusmisbruker, ba jeg om hjelp. Det ble et opphold på Vestmo, og etter ti måneder med tett oppfølging var «nye» Gard klar.

– Nye venner, nytt liv, nye interesser, ny jobb. Selv om drøye to år som rusfri kan virke lite, velger jeg å fortelle min historie. Jeg er 100 prosent sikker på at jeg er ferdig med rus, sier Gard.

Advarer

Nå reiser han og Holstad rundt og advarer ungdom mot rusbruk gjennom egne foredrag, og i et samarbeid med politiet.

– De som sier at hasj bør legaliseres vet ikke hva de snakker om. Hasj ødelegger psyken til unge folk, man blir sløv, apatisk og melder seg helt ut. Det høres ut som en klisjé, men vegen til nye og hardere stoffer er kort, sier Holstad.

Han vet hva han snakker om. Etter å ha begynt med stoff tidlig i tenårene, avansert til heroinbruker i Oslo, til nå å jobbe på Vestmo og ha vært rusfri i 13 år.

– De politikerne som vil legalisere hasj tror jeg er hasjbrukere sjøl. Noen annen forklaring finnes ikke, sier Holstad.

Han har innsett at narkotika er kommet for å bli.

– Men det vi kan forsøke å stoppe er at misbrukerne blir stadig yngre. Det ser vi her på Søre Sunnmøre, og det er ingen problem å få tak i stoff. Vår oppgave, og for så vidt alle andres oppgave er å informere om farene rundt stoffbruk. De er enorme, sier Holstad.

– Det må finnes mange naive foreldre der ute. Følg med på hva barnet ditt driver med, stoff finnes i alle miljø, sier han.