– Det var usedvanlig viktig, sa Ingjerd.

Videre fulgte spørsmål om det ville komme flere midler fra statsbudsjettet til næringsretta innovasjon. Solberg svarte hemmelighetsfullt at statsbudsjettet, det kommer når det kommer.

– Dette er et valg som er gjort

Da var talen klarere da det uungåelige spørsmålet E39-traseen kom opp.

– Det har ikke vi tatt stilling til, sa Solberg.

– Jeg forstår verdien for å bygge sammen Ålesund kommune, at alle kan føle at de er en del av sentrum. En slik veg vil også bety mye for verdiskapningen på øyene. Samtidig blir dette veldig dyrt å bære for en fylkeskommune, sier Solberg. Som sier at slike problemstilligner er en av grunnene til at de vil ha en gjennomgang av hvilke veger som skal være statlige eller fylkeskommunale før neste NTP.

– Da bør vi nettopp se på hvilke veger som er viktige for verdiskapningen, og som rett og slett må løftes opp. Fylkene er ikke store nok til å kunne løfte noen av disse prosjektene, sa hun.

– Jaja, hadde dere vært en del av Vestlandet hadde der vært et større budsjett å finne store midler innenfor, kommenterte bergenseren til slutt om Møre og Romsdal.

Flakk: – Formueskatten ødelegger

Formuesskatt: Knut Flakk tok opp formuesskatten, som han mener er til stort hinder for at norskeide bedrifter kan satse i konkurranse med utenlandske selskaper. Foto: Marius Simensen

Så var det altså Knut Flakk i Flakk Gruppen som tok opp formueskatten.

– Det var kjempespennende å høre statsministeren fortelle at de har tre hovedmålsatsinger. At man ikke bare har de økonomiske målene, men også det sosiale og miljøsiden. Dette har også vært mål for oss siden vi startet selskapet. Formueskatten hindrer oss i å lykkes på disse områdene, sa Flakk.

Han mener situasjonen for norskeide selskaper har blitt verre.

Han foreslo å snu på flisa og slutte å diskutere skatt på arbeidende kapital.

– Alt som er privat luksus bør skattes på bruttobasis. Men det må være basert på det vi sjøl har av luksus. Da skal jeg med glede betale skatt på det.

Solberg svarte at Høyre, som kjent, er for å senke formueskatten.

– Vi har fått mye kjeft for det. Det har blitt en vanskelig sak der perspektivet på familieeide bedrifter lett forsvinner. Fokuset blir på rikinger som får skattelettelser, sa hun.

Hun ser gjerne på andre mulige modeller over tid, men:

– Nå må jeg holde fast på det et flertall på Stortinget faktisk vil. Som er å redusere. Det er den mest faste fisken i den debatten for øyeblikket.

Brev til statsministeren

Innledende skryt til tross: Arnfinn Ingjerd hadde også med et brev til statsministeren. Det var ikke et kjærlighetsbrev, men et brev om hvordan skape nye arbeidsplasser i havnæringen.

Her skriver han, på vegne av Maritimt Forum Nordvest, at han mener regjeringen foreløpig ikke har innfridd forventningene som ble skapt i valgkampen om et løft for havnæringene.

Da regjeringen lanserte sitt nye program Demo HAV under valgkampen, ble det skapt forventninger om et løft for havnæringene.