Reaksjonene har florert etter at saken om Harald som ikke får HC-kort ble kjent.

Skjønnsmessig vurdering

Thorbjørn Fylling (Frp) synes saken til Lillebø er opprørende.

Thorbjørn Fylling Foto: Staale Wattø

– Det er jo helt tragisk spør du meg. Er det noe man må kunne ta i bruk for å hjelpe de i en vanskelig situasjon, må det være et HC-kort.

I saken til Harald Lillebø, mener Fylling at det ikke burde være nødvendig med mer detaljert informasjon.

– At han trenger den plassen for å kunne åpne døren for å komme seg ut, sier meg mer enn nok. Når personen har amputert begge beina og levert tidligere legeerklæring burde det være en kurant sak å få tildelt HC-kort.

Som medlem av formannskapet og komité for helse og omsorg, sier Fylling seg mer enn villig til å ta saken videre.

Handler om kommunikasjon

Lisa Alvestad (Sp) forteller at hun ikke har noen grunn til å mistro de som behandler saken i kommunen.

Lisa Alvestad Foto: Marius Simensen

– Jeg forstår godt at det ikke er noe kjekt å få et slikt avslag, når det er opplagte grunner til at personen trenger et HC-kort. Jeg tror litt av utfordringen her kanskje ligger i kommunikasjonen, sier Alvestad, og forklarer:

– Jeg tror ikke kommunen mistror behovet, men at systemet kan være litt firkanta. Når det skal kuttes ned på antallet totalt, er det nettopp for å ivareta de som har behov, slik som han har. Det er trolig slik at det nå er leger som skal vurdere behov og ikke ansatte i kommunen, da er det nødvendig med dokumentasjon. Kanskje var det annerledes før, men jeg kjenner ikke systemet i detalj.

Feil bruk av regelverk

Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) var en av dem som var raskt ute med å reagere på saken.

Hans Kjetil Knutsen Foto: Staale Wattø

– Selv om noen sikkert prøver å forsvare det, kan det ikke være noe annet enn en misforståelse eller ei tabbe. Jeg regner med at rette vedkommende i kommunen som ser dette tar tak i saken og retter opp feilen.

– Burde det gjøres en endring av regelverket?

– Det er alltid en grad av skjønnsmessig vurdering, og det er også åpent for at passasjerer er innlemmet i systemet. Jeg tror ikke det er regelverket som er feil, men bruken av det. Så lenge det ikke er åpenbart at retningslinjene er feil, skyldes dette administrativt arbeid. Men det er klart at dette resultatet ikke kan bli stående.

Venter en gjennomgang av reglene

Jarle Hauge Steffenssen (MDG) tror at det krever en gjennomgang av kriterier for å få tildelt HC-kort.

Jarle Hauge Steffenssen Foto: Staale Wattø

– En reagerer selvfølgelig, det er urimelig og veldig rart. De forholder seg til nye nasjonale regler som er veldig innstrammet ifra tidligere. Jeg regner med det blir en gjennomgang når man ser følgene, og det oppleves som helt urimelig for folk flest.

Han mener at det ikke burde være nødvendig med fornyelse av HC-kort når behovet blir permanent som i tilfellet til Lillebø.

– Her er det snakk om en permanent reduksjon, det oppleves merkelig å måtte vise fram dette på nytt hvert år.