(RBnett:) Møreaksen AS står bak initiativet om å starte forhåndsinnkreving av bompenger på ferjestrekningene Molde-Vestnes og Solholmen-Mordalsvågen. Dette kan eventuelt bli aktuelt fra 2021, to år før startbevilgningen på to millarder for Møreaksen kommer «inn på konto». Med andre ord forhåndsbetaling av bompenger som vil fordyre ferjeturen på de to nevnte strekningene ganske vesentlig.

Lederen i samferdselskomiteen på Stortinget, Helge Orten (H) fra Midsund, mener at en forhåndsinnkreving absolutt bør vurderes. Mens samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier nei. Det er til slutt Stortinget som må ta avgjørelsen.

Romsdals Budstikke snakket med bilister på ferjekaia i Molde fredag ettermiddag. Vi ville vite hvordan de ser på en eventuell forhåndsinnkreving av bompenger, som vil gjøre ferjeturen fra Molde til Vestnes rundt 60 kroner dyrere. Før eventuell bruk av rabattkort.

– Jeg sier blankt nei til dette forslaget fra Møreaksen. Det er det mest tullete jeg har hørt på lang tid. Man skal ikke betale for noe man ikke har. Det kan jo være år og dag til Møreaksen eventuelt er ferdig bygd, sier Bernt Strømme fra Stranda, som opprinnelig kommer fra Eidsbygda.

Sunnmørsposten mener: «Altfor tidlig å starte bompengeinnkreving»

– Jeg vil ikke ha Møreaksen. For stort, for dyrt, for voldsomt. Dermed sier det seg vel sjøl at jeg er imot forhåndsinnkreving av bompenger. Jeg er overhodet ikke glad i undersjøiske tunneller, heller, sier Liv Hestenes fra Tresfjord.

Linda Søvik fra Ålesund er deltidsstudent i Molde. Hun synes det er dyrt nok som det er å ta med bilen over fjorden.

– Jeg er klar motstander av en forhåndsinnkreving av bompenger, fastslår Søvik.

Er for: Helge Orten (H) ber samferdselsministeren vurdere forhåndsinnkreving av bompenger

Kirsti Connor Hjelme fra Vestnes jobbpendler til Molde. Også hun sier blankt nei til å begynne å betale bompenger før Møreaksen står klar.

– Jeg er ikke så giret på Møreaksen. Det er astronomiske summer det er snakk om. Det må finnes billigere måter å løse fjordkryssingene på. Det er allerede veldig dyrt for oss som jobbpendler med ferja. Blir det dyrere må jeg nesten vurdere å lete etter en jobb på andre siden av fjorden, der jeg bor.

Sistemann vi snakker med er Arne Inge Håndlykken fra Ulsteinvik. Kanskje han synes det er ok med forhåndsinnkreving av bompenger?

– Nei, nei, nei! Det får være måte på. Begynne å betale i forkant på et så digert og usikkert prosjekt? Det minste de må gjøre er å vente til anleggsarbeidet er i gang, sier Håndlykken.

Denne saken ble først publisert på RBnett.

Kirsti Hjelme Connor, Vestnes. Foto: EIRIK HEEN/Romsdals Budstikke
Bernt Strømme, Stranda. Foto: EIRIK HEEN/Romsdals Budstikke
Linda Søvik, Ålesund. Foto: EIRIK HEEN/Romsdals Budstikke