Bypatriot Trine Klemetsen kritiserer Ålesund kommune for dårlige prosesser og manglende involvering når det gjelder kultursektoren og arrangementer i byen.

Det har kokt i kulturdebatten etter at kommunen først ville stenge Sankten som festivalplass, før de snudde i saka.

– Når det gjelder Sankten så var det uheldig at det ble gitt avslag. Kommunen og rådmannen ønsker at vi skal være en «Ja-kommune». Det skal være enkelt å søke om tillatelse, og vi skal strekke oss langt for å gi det. Dette har rådmannen beklaget. Vi er dessverre preget av sektortenking i kommunen, og jobber intenst for å unngå det. Hele saka var uheldig, sier kultursjef Oskar Skulstad.

– Vi kunne ikke involvert før

Klemetsen har også kritisert kommunen for manglende involvering når den store «North West»-konferansen går av stabelen i oktober.

– North West skal være eid av alle – det skal være et prosjekt for hele regionen. Det er så mange flinke folk i Ålesund og omegn innenfor kultur og næringsliv, og vi må bli flinkere å snakke sammen. Derfor involverer vi alle nå med et stort møte på mandag. Vi kunne ikke gjort det før, og jeg mener beskyldningene faller på sin egen urimelighet. Det er viktig at vi står samlet, og blir sterkere, for et fantastisk rikt kulturliv i Ålesund, sier kultursjefen.

Derfor valgte de Momentium

– Hvorfor ble akkurat Momentium valgt i startfasen?

– Vi trengte hjelp for å komme i gang, og med den enestående arrangørkompetansen Momentium har med store festivaler, har vi fått rammene på plass for «North West». Og nå inviterer vi inn. Vi er avhengig av at folk er med, og dette skal vi gjøre sammen.

– Finnes det andre enn Momentium som kunne gått inn i tidligfasen?

– Vi mener at Momentium satt på kompetansen med tanke på et arrangement av den størrelsen «North West» blir. Vi mente de var de dyktigste på området. Konferansen skal samle og styrke oss nasjonalt og internasjonalt, og den skal være noe som gjør at man virkelig ønsker å reise til Ålesundregionen.

Når det gjelder kontrakten med Momentium, er den avgrenset i tid og følger kommunens innkjøpsregler. Alle avtaler vi inngår er det mulig å få innsyn i, understreker Skulstad.

Et aksjeselskap skal eie konferansen

– Hva blir kostnaden på konferansen?

– Det er vanskelig å si enda, men vi er i gang med å opprette en organisasjon. Konferansen skal ikke drives av Ålesund kommune, men av et aksjeselskap uten økonomisk formål. Vi ønsker at regionkommunene skal eie det. Alle aktører innen kultur og næringsliv skal være med å eie «North West». Responsen fra folk, utenom de som klager, har vært formidabel, sier kultursjefen.