Fiskebåten Veidar, der det oppstod brann fredag kveld, blir lørdag formiddag slept til lunere farvann av kystvaktskipet Bison.

– Alle fra fartøyet er nå evakuert. Vi har ingen indikasjoner på at det er alvorlig personskade, sier redningsleder Thomas Ringen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Sunnmørsposten.

Fiskebåten var utenfor Lofoten da de rundt klokka 20 fredag kveld meldte om brann om bord.

Et Sea King redningshelikopter fra Bodø var framme litt før klokka 21. 14 personer ble heist om bord, og ved 22.10-tiden var de framme på mottakssenteret på Leknes lufthavn. En av disse er innlagt på sjukehus, ifølge Lofotposten.

Ytterligere to ble transportert inn til Røst av redningsskøyta Stormbull, der de ble møtt av helsepersonell for undersøkelse.

Seks fra det opprinnelig 22 personer store mannskapet ble igjen ombord. Kystvakten overførte fredag kveld et røykdykkerlag for å assistere. Sammen bekjempa de brannen til ut på morgenkvisten lørdag, opplyser redningsleder Thomas Ringen.

Deretter ble de seks gjenværende tatt om bord i KV Andenes, de er framme ved mottakssenteret på Leknes før klokka 11.

Fiskebåter lå klare til å bistå «Veidar» fredag kveld. Foto: SMP-tipser

Sterk røykutvikling

Fiskefartøyet meldte ved 20-tiden at de hadde brann om bord med sterk røykutvikling, opplyser Hovedredningssentralen (HRS).

Klokka 20.45 opplyste HRS til Sunnmørsposten at de holdt på med å informere rederiet. Sea King redningshelikopter skal ha vært framme rundt klokka 20.50.

Fiskefartøyet har en besetning på 22 personer. 17 av disse tok på seg redningsdrakter og gikk i flåtene, de fem siste ble igjen om bord.

Det var linebåten Veidar som fikk brann om bord. Den er registrert i Ålesund og er heimehørende på Godøya i Giske kommune. Pårørende er varsla. De fleste om bord bor på Sunnmøre.

Fredag kveld var to kystvaktfartøy og to redningsbåter på veg mot fiskebåten Veidar vest av Lofoten. Skjermbilde klokka 21.15: Vesselfinder

En av eierne, Torfinn Ulla, sier til NRK det er forferdelig å sitte på land å oppleve at båten nå står i brann.

– Marerittet er brann på en båt. Det er så mye som kan skje, det er mye brennbart og så ligger de langt ute i havet. Det er ikke bare å hoppe, sier Ulla.

Torfinn Ulla i rederiet Veidar. Foto: Maria Moe

– Det er fem om bord i båten. Årsaken er at røyken hadde roet seg, og de anså det som trygt å bli værende om bord og prøve å få oversikt over situasjonen, sier Tore Hongset i HRS til VG.

Den første meldingen gikk ut på at det var brann om bord med sterk røykutvikling.

– De som er om bord tok på seg røykdykkerutstyr for å undersøke årsaken og finne ut hvor brannen startet. Men det oppgis at det er mindre røyk fra båten enn tidligere, sier Hongset.

Klokka 21.25 var kystvaktskipet KV Andenes på stedet, for å koordinerer redningsarbeidet lokalt, opplyser HRS.

Også fiskebåten Nesbakk fra Godøya var tidlig på stedet.

– Vi er glad for at det gikk bra med folka, sier Håkon Andreas Haddal på Nesbakk til Sunnmørsposten i 22.30-tida.

Det var vestlig vær, liten kuling på stedet, opplyser HRS.

Det er linebåten «Veidar» som er i havsnød utenfor Lofoten. Foto: ARVE BREIVIK