– Han kan bygge seg opp igjen. Det er et langsiktig, men ikke umulig prosjekt, sier Heidar, som jobber ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til NTB.

Ulike versjoner

Trond Giske og Ap-leder Jonas Gahr Støre har ulike versjoner av hva som førte til Giskes avgang. Giske kunngjorde på Facebook søndag kveld at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet, og at han stiller sin rolle som finanspolitisk talsmann til disposisjon. Samtidig avviste han overfor NTB at det skjedde etter press fra Støre eller andre i partiledelsen.

Heidar er imidlertid usikker på om det er en reell strid om virkelighetsforståelsen mellom de to, og i hvilken grad den vil være utslagsgivende for Giskes fremtid i partiet

Håndtering avgjørende

Om Giske fortsatt vil ha en framtid i toppolitikken, avhenger både av karakteren og omfanget av varslingssakene og hvordan han håndterer disse videre, mener professoren.

– Det vil være mer avgjørende på lang sikt og kommer an på om han velger en konfronterende eller beklagende stil, sier han.

– Det handler jo om slik atferd har vært et allment problem i partiet, eller noe Giske alene har stått for. Dersom det er et allment problem, blir det litt mindre rimelig å legge alt ansvar og alle konsekvenser på Giske alene, mener statsviteren.