– Holdnings-endring over tid, tror informasjonssjef Ellen Kvalsund.

Om lag halvparten av en arbeidsstokk på drøyt 1000 arbeidere ved Kleven verft i Ulsteinvik, er utlendinger. At mange utlendinger har hatt en annen holdning til alkohol enn nordmenn, er et kjent fenomen, og verftet har jobbet aktivt for å komme problemet til livs.

Test dine holdninger til promillekjøring i rustesten.

Helgene

Men tallene som Sunnmørsposten har hentet inn, tyder på at situasjonen har bedra seg de siste årene når det gjelder promillekjøring. Andelen utlendinger blant promilledømte har sunket fra rundt 35 prosent til om lag 20 prosent de siste årene. Det er en virkelighet verftet kjenner seg igjen i.

Allmøter

– Det vi begynte med var å informere. Vi sendte skriv, hadde allmøter og avdelingsmøter og sa helt tydelig: Har du mistanke om promille, så si fra til oss, forteller HMS-leder Jon Arne Hatlø ved verftet.

Og mens de tidligere gjerne fant både øl- og brennevinsflasker på arbeidsplassen, er det nå lenge mellom hver gang det skjer. Hatlø ser også andre tegn til at holdningene har endra seg.

– Underleverandører har kommet på mitt kontor og bedt om å få låne alkotester fordi de har mistanke, påpeker han.

Les også: Blir ikke kvitt promillenLes også: Hadde flaks som overlevde

Mulig årsak

Kommunikasjonssjef Ellen C. Kvalsund påpeker at bedrifta alltid har hatt nulltoleranse for rus og alkohol på arbeidsplassen.

– Det var nok en periode for en tid tilbake der det var et større behov for slik informasjon. Men vi ser at den arbeidskrafta som er kommet hit, er stabil.

– Etter å ha vært her en stund lærer en seg hvilke forventninger som stilles, og jeg vil tro at dette er en kultur som derfor har satt seg etter hvert, sier hun.

Les også: Kvinner fyllekjører nesten aldriLes også: Fyll øker ulykkesrisikoen 900 ganger

Samtidig er det begrensninger på hvordan de kan påvirke:

– Vi er tydelige på hva som blir forventa, men vi kan ikke gjøre så mye mer enn å vise til norsk lov som gjelder for alle. Hva folk gjør utenfor arbeidstida har vi egentlig ikke noe med, påpeker Kvalsund.

Test dine holdninger til promillekjøring i rustesten.