– I de indre bydelene i Ålesund er kremasjonsprosenten tjue, mens den er oppe i sytti prosent i ytre bydel, sier Johannessen.

Kirkevergen tror at avstanden til gravstedet på Hatlehol er blant årsakene til disse tallene.

Landets første

Nå er Ålesund i ferd med å få landets første rene urnegravplass. I en måned har Møre Maskin vært i gang med arbeidet på det sju mål store området vest for Spjelkavik kirke.

– Her vil det bli 500 urnegraver med støtter i tillegg til en minnelund med 300 plasser. Her skal messingskilt med navnet til den avdøde stå på en vegg mens urnene settes ned i området rundt – uten stein, forteller Johannessen.

På hver av de 500 gravene er det plass til fire urner.

– Med 500 nye kistegraver på Hatlehol, vil Ålesund ha nok plass på kirkegårdene til 2027, opplyser kirkevergen.

En oase

Urnelunden på Moa ligger midt i et av landets største handelssenter. Svein-Rune Johannessen er likevel overbevist om at dette blir en fredelig oase midt i travelheten.

– Det skal bygges en teglsteinsforblendet mur rundt hele området, og innenfor skal det anlegges et vannspeil. Det vil også bli mye beplantning og benker der folk kan sette seg ned for å ha en stille stund. Urnelunden skal bli et parkmessig anlegg som blir en fryd for øyet, sier kirkevergen.

Gravsteiner

I vedtektene for de kommunale gravplassene er det kommet med et eget punkt som gjelder gravsteinene på Moa urnelund. De kan ikke være over en halv meter høye og maks bredde er 40 centimeter.

Svein-Rune Johannessen forteller at kirkevergens kontor allerede har fått forespørsler fra pårørende om å vente med urnenedsettelse til anlegget på Moa står ferdig.

– Men her er reglene klare. Urnenedsettelsen må skje seinest seks måneder etter begravelsen.

Urnelunden på Moa vil koste rundt 15 millioner kroner.

Oase: Et vannspeil og store trær vil gjøre urnelunden til en oase. Illustrasjon: Grindaker AS Landskapsarkitekter. Foto: Grindaker AS Landskapsarkitekter.