I går ettermiddag var det styremøte i Ålesund kommunale eiendom KF, ÅKE. Her ble det diskusjon rundt hvor et fremtidig bibliotek i Ålesund bør plasseres.

ÅKE-sjef Ole Andreas Søvik gjentok det han tidligere har sagt til Sunnmørsposten, nemlig at nytt bibliotek vil være en avgjørende suksessfaktor for Kulturhavna på den nye Sørsida.

Søvik ønsker ikke biblioteket inn i det nye bygget over kjøpesenteret Kremmergaarden. Plot arkitekter har tegnet biblioteket inn i andre etasje i dette bygget, og lokker med at Ålesund kan få nytt bibliotek om to år hvis politikerne går for denne løsningen.

– Det fremstilles som om Sørsideplanene er langt opp og fram, men byggestart er allerede estimert til september 2018, sier Søvik, og legger til:

– At arkitektene vil ha biblioteket inn i bygget de har tegnet er ikke så merkelig, men jeg ønsker flere aktører på banen.

Støtte

I styremøtet i går fikk Søvik støtte for sine synspunkter. Styremedlemmene la vekt på at ÅKE i sitt mandat er gitt et samfunnsansvar, og styret ser byutvikling som en del av dette ansvaret.

Flere dro dessuten fram at det å legge biblioteket på Sørsida kan ha gode forretningsmessige ringvirkninger fordi institusjonene der kan dra synergieffekter av hverandre. Underveis i diskusjonen kom en idé om å samlokalisere den planlagte kulturskolen på Sørsida med bibliotek.

Her kan du delta i debatten om byutvikling i Ålesund.

Styret endte diskusjonen med å bli enige om denne uttalelsen:

Begge deler

– Ideen om samlokalisering har jeg aldri hørt før, så den vil jeg ikke uttale meg om, sier Eva Vinje Aurdal. Hun har en «ja takk, begge deler-holdning» til nytt bibliotek.

foto
To trinn: Eva Vinje Aurdal vil at biblioteket først skal til Kremmergården, så til Kulturhavna.

– Byggestarten Søvik refererer til er for ny videregående skole og kulturskole, det er ikke sagt noe om bibliotek i denne sammenhengen, sier Aurdal.

Hun mener at nytt bibliotek på Sørsida er ønskelig, men at det kan bli langt opp og fram.

– Jeg bryr meg for mye om biblioteket til at jeg vil la det ligge der det er nå. Da kan lokalisering i Kremmergaarden være en løsning i mellomtiden.

Vil ha nybygg på Kremmergaarden: Ber om ny runde med Brosundet Eiendom

Kontakt

Biblioteksjef Berit Hjertø tror imidlertid det kan bli vanskelig å komme seg ut om man først har flytta inn i nye lokaler.

foto
Biblioteksjef Berit Hjertø. Foto: Alexander Worren

– Sett fra mitt ståsted er lokalisering på gateplan i den nye Kulturhavna en mye bedre løsning for biblioteket.

– Hvorfor er det så viktig å være på gateplan?

– Fordi folk skal se inn og få lyst til å gå inn på slump. Men også fordi vi vil mer ut, ut til gatelivet og folk. På fine dager kan vi ha arrangementer utenfor. Vi trenger kontakt med byen og folk rundt oss, det får vi ikke på samme måte i Kremmergaarden, slår Hjertø fast.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

foto
Viktig: Oskar Skulstad mener Sørsida er det viktigste byutviklingsprosjektet i Ålesund nå.

Kultursjef Oskar Skulstad understreker at hans jobb er å sette i verk det som bestemmes av politikerne og rådmannen, men sier:

– Jeg mener det er viktig å samle tunge kulturinstitusjoner i Kulturhavna. Den nye Sørsida er det viktigste byutviklingsprosjektet i Ålesund nå, og det er et prosjekt som må vernes og jobbes målrettet med.

Skulstad vil ikke mene noe spesifikt om hvor biblioteket skal ligge, men sier:

– Jeg mener det er mest heldig at biblioteket ligger på gateplan. Da er det lettere å spille på institusjonene rundt, som kulturskolen og skolen.

foto
DEBATT Nå kan du si din mening om byutvikling i Ålesund - klikk på bildet og delta i debatten.