September ble årets første måned uten global temperaturrekord.

Forskere som måler den globale gjennomsnittstemperaturen, er enige om at september var langt varmere enn normalt. Men denne gangen holdt det ikke til ny rekord.

Årets september var ørlite grann kjøligere enn samme måned i fjor, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Beregninger utført av romfartsorganisasjonen NASA , tyder på at årets september ligger på delt førsteplass sammen med tilsvarende måned i 2014.

Både NASA og NOAA jobber med å beregne den globale gjennomsnittstemperaturen ved jordoverflaten. Små forskjeller i datagrunnlag og metoder gjør at resultatene ikke alltid blir helt like – selv om de i grove trekk viser samme utviklingstrekk. (saken fortsetter under)

NASA har tidligere meldt at august var den 11. rekordvarme måneden på rad. Men en ny gjennomgang av målinger fra i sommer har endret bildet noe.

Etter å ha fått oppdaterte data fra en målestasjon på Sydpolen, konkluderer NASA med at juni var den tredje varmeste junimåneden som er registrert.

Årsaken til de svært høye globale temperaturene i år og i fjor antas å være menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño. Siden El Niño nå er over, har forskerne forventet at varmen ville avta noe. (©NTB)