– Vi opplever at det er en del fordommer rettet mot bygdeungdom, spesielt i byene. Gjennom å portrettere åtte ungdommer fra bygda, med vidt ulike interesser og verdier, ønsker vi å vise at det finnes et mangfold også her, forteller Oda Ording som er én av de fem studentene bak serien.

Sammen med Tiril Mettesdatter Solvang, Erlend Wingan, Siri-Ann Roska og Kristian Dugstad jobber hun for tida natt og dag for å komme i mål med nye episoder.

Den første av fire episoder ble lagt ut på studentavisa Nærnett i helga. Serien blir også vist via smp.no sine nettsider. Med religion og seksualitet som tema, møtte vi Synne som er kristen og Ilnur som er homofil. Begge har opplevd reaksjoner på verdisynet sitt.

Se første episode av serien herLes reportasje om Synne og Ilnur på Nærnett.no her

Mye arbeid

Volda-studentene legger ikke skjul på at de strengt tatt har tatt seg vann over hodet.

– Vi bestemte oss for å begynne med dette prosjektet for litt over to uker siden. For oss som ikke har sosialt nettverk her på Sunnmøre, var en av de største utfordringene å finne personer som passet til å være med. Vi har reist rundt på videregående skoler, snakket med folk på kjøpesentre og stoppet ungdom på gata for å høre om de kanskje kjente noen som kunne vært aktuelle for serien. Etter hundre telefonsamtaler, Facebook-meldinger og sms-er, sitter vi nå igjen med en gruppe unike ungdommer, forklarer Ording.

De mangler imidlertid fremdeles én - fortrinnsvis en gutt mellom 17 og 23 som vil bort fra bygda og ikke ønsker seg tilbake dit.

– Er du ham, eller kjenner du noen, ta kontakt med oss, oppfordrer serieskaperne.

– Har fått større innblikk

Tross lange dager og sene netter med filming, redigering, komponering av musikk og skriving av dramaturgi-skriving, er ikke studentene i tvil om at arbeidet bærer frukter.

– Vi har fått et mye større innblikk i hvordan det er å være ung på Sunnmøre, noe som også var målet fra starten av. Også har vi fått veldig god respons på første episode, sier Ordning fornøyd.

I andre episode tar de opp forbruk og materialisme. Her møter vi 18 år gamle Katarina Helen Larsen fra Fosnavåg og 18 år gamle Marte Julia Dalsbø fra Hovdebygda i Ørsta.

Se teaser for andre episode i videovinduet over. Episoden blir lagt ut til helga.

Katarina er glad i å være omringet av fine ting. Hun har egen leilighet i Ålesund og noen av klærne i klesskapet hennes henger der kun fordi de passer som interiør på rommet. Mens Marte syr sine egne klær og synes norsk ungdom bruker for mye penger på å leve opp til et image hun mener er falskt.

Denne gjengen står bak serien som tar oppgjør med fordommer mot bygdeungdom. Fv. Erlend Haugen Wingan, Siri-Ann Roska, Kristian Dugstad, Oda Ording og Tiril Mettesdatter Solvang.