– Det er et enormt behov for bedre informasjon, hjelp og støtte til pårørende av rusmisbrukere. Mange av dem har levd under et ekstremt press gjennom mange år, sier Eva Brit Langva, leder for Pårørendeprosjektet i Ålesund og omegn.

Høsten 2016 starta Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) opp lavterskeltilbudet. Der kan pårørende får rådgivning og veiledning.

I 2017 var det første hele driftsåret til kontoret i Ålesund sentrum. Det drives i stor grad med frivillig innsats.

Siden oppstarten i desember året før, var det da 146 pårørende som fikk hjelp. Av disse var det 46 tilfeller der rusproblematikk var en medvirkende faktor, ifølge Langva.

Hun sier at hendelsen Sunnmørsposten i dag forteller om, der en mor i Ålesund ble banket opp av maskerte menn, viser hvilke påkjenninger pårørende kan bli utsatt for.

– Jeg tviler ikke ett sekund på det denne moren forteller. Jeg har tidligere hørt om lignende tilfeller i Ålesund, men det er unntaksvis at slikt skjer, sier hun. Kontoret får henvendelser fra foreldre som sliter med dilemmaet; skal vi betale barnets narkogjeld eller ikke?

– Det er ikke slik at veldig mange pårørende opplever å få maskerte menn på døra. Men de er mange nok, sier hun.

De fleste pårørende som tar kontakt, er foreldre med barn i 20-årsalderen og oppover. De har lenge forsøkt å hjelpe sine ut av rusmiljøet, uten å lykkes. Også søsken eller andre familiemedlemmer tar kontakt. Gjengs oppfatning er at det gis for lite hjelp, for seint – til både rusmisbrukeren og familien.

– Dette er svært krevende livssituasjoner å stå i, sier Langva. Å komme seg ut av misbruk kan ta mange år, med tilbakefall innimellom. Mange klarer det ikke.

Til slutt blir pårørende selv så utslitte, at de ikke selv kan stå i arbeid. Og de får dårligere livskvalitet, med mye bekymringer og problemer som dukker opp.

Det finnes tilbud til pårørende ved Ålesund behandlingssenter (tidligere Vestmo), men Langva mener kommunen må ta større ansvar.

– I dag har Ålesund ikke engang informasjon godt synlig på sine nettsider om hvor pårørende kan henvende seg for å få hjelp, sier hun.

Mandag vil Langva, som også er politiker for MDG, ta opp rusmisbrukernes situasjon, da i helse- og velferdskomiteen.