Slik beskriver en tidligere voldsdømt rusmisbruker narkomiljøet i Ålesundsområdet.

– Jeg er dessverre ikke overrasket over at det igjen har skjedd et drap knyttet til narkotikamiljøet i byen. Miljøet er brutalt. Og grensa fra vold til drap er hårfin, forteller 35-åringen til Sunnmørsposten.

I mange år var han en del av byens narkomiljø. Han har flere straffedommer og lange fengselsopphold bak seg. Blant annet for vold, narkotikamisbruk, vinningsforbrytelser og våpenbesittelse.

Han har slått folk i ansiktet med balltre, båret kniv og hatt pistol.

– Det var veldig mye slåssing. Jeg har banket opp folk og fått bank selv, forteller han.

Våpen hadde han først og fremst for å beskytte seg selv mot andre kriminelle, forteller han.

Fra trening til narkomiljø

Som 17-åring begynte han å løfte vekter og med kampsport. I miljøet på helsestudioet florerte det med ecstasy og steroider. Stoffene ble delvis brukt for å bygge muskler raskt.

– Jeg ville være like kul som de eldre gutta. Men stoffene er livsfarlige. Man blir så sint og ustabil, forteller han.

Etter en stund vokste han vekk fra treningsmiljøet og inn i rusmiljøet. Han begynte med hasj, GHB, kokain, amfetamin – og etter hvert heroin. Noen av de narkotiske stoffene gjør brukeren aggressiv.

– I rusmiljøet er slåssing naturlig, noe du er nødt til. Det skjer ukentlig. Snakker noen dritt om deg eller stoffet du har solgt, eller de ikke betaler gjelda si, da må du ta dem.

– Men det er ikke alltid volden er så ille. Drar du hjem til noen med et balltre, så er det først og fremst for å skremme. Tar du dem psykisk, så har du dem, sier han.

Selv om den velvoksne ålesunderen var involvert i slåssing, vil han ikke beskrive seg selv som noen «torpedo», en slags muskelmann som ordner opp for andre.

– Torpedoer slåss ikke. Det trenger de ikke. De møter opp i dress og forklarer deg hva som skal skje.

– Gjengen med «apekatter» jeg var en del av, må gjøre mer ut av seg for å få respekt. Ålesund er så liten at alle kjenner alle. Og ryktet ditt er alt du har, sier han.

Uenighet om penger er ofte en bakenforliggende årsak til vold i narkomiljøet.

– Men det handler ikke bare om noen lapper. Det er prinsippet, ikke pengene, som er viktigst. Du må gjøre opp for deg.

Vold blir ikke anmeldt

Selv grov vold blir sjelden anmeldt til politiet.

– Ingen gjør det, jeg har i hvert fall aldri opplevd det. Da blir du ansett som tyster, og du får enda verre problemer. Det er en indre moral som egentlig er helt tragisk, sier 35-åringen.

Mange ganger er det bare tilfeldigheter som gjør at volden ikke får et dødelig utfall, forteller han.

– Så mange i miljøet dør jo ellers også, ikke minst av overdoser, sier 35-åringen.

Han har selv mistet mange kamerater og bekjente opp gjennom årene, som har dødd i forbindelse med narkotikamisbruk. Han kjenner også folk som er blitt skutt i Ålesund, men som overlevde.

– Det var mye våpen i omløp den tiden jeg holdt på. Jeg tror ikke det er blitt bedre nå, sier han. Han forteller om et eget uttrykk i miljøet, når noen bevisst prøver å ta livet av andre ved å sette en overdose på dem.

– Jeg vet om slike tilfeller. Det skjedde også med meg en gang. Men jeg overlevde, forteller han.

Etter mange års misbruk, prøvde han å komme seg ut av narkomiljøet. Han var sliten og lei av all slåssingen, de stadige konfrontasjonene, fengselsopphold, misbruket og det å ha politiet konstant etter seg.

Ulike behandlingsopphold på Vestmo og andre steder hjalp ikke stort. Selv i fengselet dopet han seg.

Til slutt kom han borti et nytt syntetisk dop i Ålesund, som hadde en ekstremt vanedannende effekt – og som gjorde ham psykotisk.

Fant vegen ut

Han ble innlagt på psykiatrisk avdeling, men fikk kun ei natt der. Med hjelp av familien fikk han plass på en bibelskole på Østlandet, som tok imot ham. Det ble redningen.

Etter hvert ble han selv kristen. I dag har han vært rusfri i fem år og jobber ved et lavterskel rustilbud et sted på Sunnmøre. Og går på skole ved siden av.

I kampen for å holde seg unna et kriminelt liv med dystre framtidsutsikter, har familien, NAV-kontoret i Ålesund, en forståelsesfull dommer, en ditto rektor og ikke minst det kristne miljøet som tok imot ham, vært helt avgjørende.

I menighetsarbeidet treffer han igjen andre som også har klart å bryte ut.

– Det at vi tidligere rusmisbrukere blir møtt med respekt, slik jeg opplever på skolen jeg går på, er veldig viktig, sier han.

Nå ønsker han å hjelpe andre til å komme seg vekk fra et hardt og brutalt liv i narkotikamiljøet.

– Jeg ønsker at det kunne være en plass der vi som selv har vært i miljøet kan møtes og gi andre hjelp og håp – uten den pekefingeren og stigmatiseringen narkomane vanligvis ellers blir møtt med, sier han.

– Forebygging er likevel det aller viktigste. Pass på barna og ungdommene, oppfordrer han.

– Politiet kan ikke beskytte

– Politiet har i dag for lite ressurser til å beskytte folk. Hvis du skal anmelde i et slikt miljø, så trenger du beskyttelse. Vold er hekta på narkogjeld. Folk tør ikke stå fram. De lever et liv vi andre ikke kan forestille oss, sier Tore Hovstein, fungerende leder på avsnittet for organisert kriminalitet ved politihuset i Ålesund

Han sier at politiet har stort fokus på våpen.

– Folk i miljøet er opptatt av å ha våpen til egen beskyttelse. Dette er ikke våpen ment mot politiet, men mot andre kriminelle og folk som er ute etter å kreve inn penger.

– Har du mye narkotika eller penger, er det stor fare for å bli ranet. Bruk av kniv og balltre er helt vanlig ved innkreving og interne oppgjør. Skarpladde skytevåpen er ikke så vanlig. De er det mye lenger mellom hver gang vi kommer over, sier Hovstein.

Han forteller at det er mye narkotika i omløp i Ålesund.

– Det er mye som tyder på det. Antall beslag har gått ned, men antall grove saker har gått opp. Før hadde man gjerne ett gram på seg, til eget bruk. I dag ser vi større mengder. Det sier litt om tilgangen, sier Hovstein.

Han sier at narkomiljøet er et veldig lukket miljøet. Det siste de vil er at ting skjer i offentligheten, og få politiet på nakken.

– Familien rundt rusmisbrukere kan oppleve å bli presset til å betale narkogjeld og få trusler, men ellers er det ikke fare for andre enn rusmisbrukeren selv å bli rammet, sier Hovstein.

SAMLESIDE: Brunholmen-drapet