Vi møter Anita Sandvik og hennes medhjelpere på KIWI Skarbøvik. Når de er ute og patruljerer går de alltid i par. De har på seg en grå T-skjorte med et bilde av ei skikkelig vaktbikkje med en rose i munnen. Den representerer at de passer på og sier ifra når noe er galt, men også solidariteten. De er der for å hjelpe.

– Hei! Vi kommer fra LOs sommerpatrulje, begynner Anita med. De er hyggelig og optimistisk når de snakker med daglig leder.

– Det er mange ungdommer som er uvitende om sine rettigheter og plikter i arbeidslivet, forklarer hun. Mange tror vi er ute etter arbeidsgiver, men vi vil bare informere, legger hun til.

Intervjuet: Vaktbikkjene snakker med Veronica om arbeidsplassen hennes og hvordan hun har det på jobb. Foto: Marius Simensen

Nå er alt i orden

Intervjuet tok bare et par minutter og det virker som om Veronica og KIWI gjør det veldig bra.

– Det er veldig viktig at dere kommer fordi det er mange arbeidsgivere som ikke informerer om viktige ting, forteller Veronica.

Hun har selv opplevd dårlige arbeidsforhold.

– På min tidligere arbeidsplass var det slik at jeg ikke engang fikk arbeidskontrakt selv hvor mye jeg maste. Det er mange arbeidsgivere som ikke er flink å informere, forklarer hun.

I 2017 besøkte vaktbikkjene 7000 arbeidsplasser. Da hadde 40 % av arbeidsplassene brudd på arbeidslivets regler. Det var mest brudd på verneombudsreglene, arbeidskontrakt og overtidsbestemmelser.

Ikke verst

– Møre og Romsdal er definitivt ikke verst. De største problemene er arbeidskontrakt og verneombud og det kan fikses på stedet, forteller Kent Logan Jelle. Han er faglig ungdomssekretær i LO Møre og Romsdal. Han forteller om at han selv tok LO-kurs som ungdom og som 18-åring ble tillitsvalgt da Gilde skulle legges ned på Volsdalsberga.

– Jeg hadde ansvar for mange ansatte i disse årene og det var da jeg fikk teste arbeidslivet og fikk se hvor viktig disse reglene faktisk var, forteller han.

Nå går han rundt på videregående skoler med LOs håndbøker og en bøtte med kjærlighet på pinne til de som blir intervjuet. De snakker med ungdommene om rettigheter og plikter i arbeidslivet. Han forteller at det reduserer utnytting på arbeidsplassen.

Anita planlegger hvilke butikker de skal innom og hvem de skal snakke med. Foto: Marius Simensen