ÅLESUND (smp.no): Nylig la Remme fram sitt forslag til valg av konsept for Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal, som etter planen har byggestart i 2018 og skal stå ferdig i 2021.

Kostnadsrammen for prosjektet er 4,3 milliarder. Et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund ligger inne i prosjektet sammen med nysjukehuset som skal oppføres på Hjelset i Molde.

Remme vil ha poliklinikk og dagbehandling også i nordmørsbyen. Direktøren anbefaler altså utbygging av felles akuttsjukehus på Hjelset og ombygging av sjukehuset i Kristiansund med dagkirurgi.

Tidligere har det vært debatt om det er behov for å ha dagkirurgi både i Molde og i Kristiansund nord for Romsdalsfjorden. Dagkirurgi begge plasser gir en merkostnad på to millioner.

En tredjedel av dagkirurgien skal være i Kristiansund, resten skal være på Hjelset.

Etter at styret i Helse Møre og Romsdal har sagt sitt fredag, skal saken endelig avgjøres i Helse Midt 8. desember.

Ligger an til enstemmig ja til Kristiansund

Det har tidligere vært stemmer i styret som har uttrykt skepsis til dagkirurgi begge plasser.

Etter det smp.no erfarer ligger det trolig an til at direktørens forslag får gjennomslag i styret.

Slik stemte styret:

  • Petter Bjørdal: Ja til dagkirurgi i Kristiansund.

  • Kirsti Slotsvik: Ja til dagkirurgi i Kristiansund.

  • Kirsti Sevaldsen: Ja til dagkirurgi i Kristiansund.

  • Svein Anders Grimstad: Ja til dagkirurgi i Kristiansund.

  • Jan Arve Antonsen: Ja til dagkirurgi i Kristiansund.

  • Torbjørg Vanvik: Ja til dagkirurgi i Kristiansund.

  • Styreleder Stein Kinserdal sier ja til dagkirurgi i Kristiansund.

Eneste forskjellen fra innstillingen er at styret understrekte behovet for oppfølging av økonomi.

Nestleder Bjørdal snudde

Petter Bjørdal signaliserte allerede før høringen at det skulle mye til før han gikk for dagkirurgi i Kristiansund. I dagens styremøte uttalte Bjørdal at Remme hadde kommet med et prisverdig forslag. Det han sa i august tror han ikke har vært negativt for saka, fordi det har fått fram utviklingen som har skjedd de siste månedene.

– Jeg sa det skulle tunge argument til for å at jeg skulle gå for en løsning i Kristiansund, og da la jeg spesielt vekt på de økonomiske konsekvensene. Jeg føler at saken som ligger her i dag har gitt meg de nødvendige tunge argumentene for å stemme for en løsning i Kristiansund, sa Bjørdal i møtet.

Styremedlem Kirsti Slotsvik uttalte at også hun støttet Remme sitt forslag.

Kirsti Sevaldsen, ansattrepresentant fra Kristiansund, sa det var veldig viktig å få til et samlet vedtak. Hun kom med en rekke faglige argumenter for dagkirurgi og dagbehandling i Kristiansund.

Sevaldsen roste saksgrunnlaget Remme har lagt på bordet. Det samme gjorde Anette Lekve og Jan Arve Antonsen, som også er ansattrepresentanter.

Lekve sier det er viktig å samle seg for å gå sammen i riktig retning videre. Styremedlem Svein Anders Grimstad sluttet seg til tidligere talere, men understreket behovet for nærhet og kvalitet.

Styremedlem Torbjørg Vanvik var opptatt av viktigheten av vedtaket for mange år i framtida. Hun sa hun også var opptatt av å dempe konfliktlinjene i foretaket.

Styreleder Stein Kinserdal sa arbeidet til Remme var et veldig godt utgangspunkt for å gå inn forprosjektet til Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal.

Les også: Blir det igjen noe penger til sunnmørssjukehusene? (leder)

Konseptrapporten har vært ute på høring og det har vært risiko- og sårbarhetsanalyse før Remme kom med sitt forslag. Detaljene rundt funksjonsfordeling i Helse Møre og Romsdal kommer i neste fase.

Smp.no følger møtet og kommer tilbake med hva styret bestemmer seg for.