– Norge skal bli verdensledende på områder der vi har fortrinn innen fisk, oppdrett, energi og nye arter, sa Støre i talen som åpnet landsmøtet.

Han vil selv lede arbeidet fra statsministerens kontor.

- Jeg ønsker i en oppstartfase å selv lede dette arbeidet fra statsministerens kontor. Dette skal være en sak som hele regjeringen skal ha eierskap til, sier Støre til smp.no.

Samle eksperter

Ap-lederen ønsker å samle en bred ekspertise bak dette initiativet.

- Jeg ønsker å samle ekspertise fra fiskeriene, fra oppdrett og fra universitets- og forskningsmiljøene for å kartlegge hvilke områder innenfor haverommet som vi ønsker å gå videre med, forklarer Støre.

Han mener offentlige aktører som Innovasjon Norge og Giek skal spille en viktig rolle i dette prosjektet. Støre ser for seg store muligheter om en lykkes.

– Vi begynner å ane hvor mye havet rommer av ressurser – for en verden som trenger både proteiner og mineraler. Forskere ved SINTEF mener havnæringen i 2050 kan erstatte inntektene fra oljen og gassen som vil falle mye framover, sier Støre.

Han understreket imidlertid at dette ikke vil skje av seg selv, men at det må vilje til, og at fiskerne, oppdretterne, forskerne, energi- og mineralsektoren må satse sammen med myndighetene.

– Jeg mener havsatsingen vil gi en ny vekst og nye jobber for landet vårt, påpeker Støre.