Statsminister Erna Solberg fortsetter som statsminister, men får en tøffere tilværelse i Stortinget. Mens hun i forrige periode kunne sikre seg flertall ved enten få støtte fra KrF eller Venstre, må hun nå ha støtte fra begge partiene for å få flertall for regjeringens saker.

Alt om valget på smp.no her

Også KrF-leder Knut Arild Hareide gjorde det klart i partilederdebatten at KrF fortsatt ikke er klar for å regjere sammen med Frp.

– Det jeg har forstått, er at Erna Solberg har invitert dem som har pekt på henne, der det vil være samtaler om den typen spørsmål, uten at jeg nå skal begynne å prosedere rundt hva som skal komme derfra. Vi ønsker sentrumhøyre-regjering så får vi se hva som skjer. Hvis det ikke blir den type regjering, går vi i opposisjon, men vi blir ikke et støtteparti til en blåblå regjering, sier Hareide under partilederrunden på Stortinget, sier Hareide.

– Vi regjeringen leve utrygt?

– Vi kan ikke gi en garanti for de neste fire årene. Regjering bestemmer selv hvor farlig de vil leve. Det har kostet for KrF og Venstre å være en modererende kraft, samtidig som at dette har kommet regjeringspartiene til gode, er oppsummeringen til Hareide, som ledet KrF til det svakeste valgresultatet for KrF på 80 år.

Jubel på Parken

Erna Solberg har gjentatte ganger uttalt at hun fortsatt drømmer om en regjering med Høyre, KrF, Venstre og Frp.

– Jeg er sikker på at vi skal finne gode løsninger de neste fire årene og for fire partier. Derfor har jeg også invitert partilederne fra Frp, KrF og Venstre til samtaler der vi skal avklare hvordan vi skal føre dette samarbeidet videre, sa Solberg da hun i natt oppsummerte valget.

På valgvaken i Ålesund var det utvilsom Høyre og Frp som jubelt høyest. Høyres Helge Orten håper fortsatt på en ny bred borgerlig regjering som inkluderer både KrF og Venstre.

– Erna har sagt at den døra fortsatt står åpen. Personlig kunne jeg veldig godt tenkt meg en bred borgerlig regjering der både KrF, Venstre er med sammen med Frp, sier Orten.

Sylvi

Frps Sylvi Listhaug vil ikke si om hun håper Venstre og KrF etter hvert finner ut av de vil inn i regjeringen.

– Det må de to partiene finne ut av selv, sier Listhaug, som er overveldet over resultatet de selv klarte oppnå.

Partileder Siv Jensen sier Frp er klare for å forhandle.

– Vi skal vi sette oss ned og se på hvordan vi skal samarbeide de neste fire årene, sa Jensen da hun oppsummerte valgkvelden.

Ergerlig

Aps Else-May Botten er skuffet over resultatet, men varsler en tøff tone fra Ap når det nye Stortinget kommer sammen.

– Resultatet er ergerlig. Men nå skal vi stå på i Stortinget. Vi skal ikke gjøre det enkelt for regjeringen, sier Else-May Botten, som tirsdag setter seg på flyet for å delta på Aps sentralstyremøte der valgresultatet er temaet.

I SV ser en på valgresultatet som en stor seier.

– Dette valget er en stor seier for oss, og regjeringen er svekket, sa SV-leder Audun Lysbakken i partilederrunden fra Stortingets vandrehall natt til tirsdag.

SV øker stortingsgruppe fra dagens 7 til 11 mandater.

– Vi skulle gjerne sett et nytt flertall, men regjeringen er svekket etter dette valget med et svakere parlamentarisk grunnlag som det er lettere å stemme ned i en rekke saker. Det er ikke gitt at denne regjeringen blir sittende i fire år, fastslo Lysbakken.

Snakke sammen

Venstre-leder Trine Skei Grande forbereder seg til firepartisamtaler og sier hennes parti de neste fire årene må jobbe for gjennomslag for sine saker.

– Nå skal vi, som Knut Arild Hareide nettopp sa, snakke sammen. Erna har sagt alle fire partiene skal ha dialog. Jeg håper vi får gode politiske resultater. Det viktigste for oss er gode resultater. Vi må se på hva som har fungert bra, og hva som ikke har fungert like bra. Vi skal bygge strategi for de neste fire årene, sier Skei Grande i partilederrunden på Stortinget natt til tirsdag.

Venstre-lederen sier det er for tidlig å si hvor veien går videre.

– Vi har fått et mandat og må finne ut hvordan vi skal forholde oss til det. Vi skal se hvordan vi kan finne en god løsning. Venstre får ny stortingsgruppe og jeg har behov for å samle mine rundt meg og bygge opp et lag som gir mandat til denne type samtaler, sier Skei Grande.