Studentsamskipnaden på Sunnmøre klarer bare å tilby bolig til et fåtall av høstens 5.768 studenter fordelt på høgskolene i Volda og Ålesund.

I en studentboligundersøkelse gjort av Norsk studentorganisasjon nylig, kommer det fram at Sunnmøre er langt under målet om en dekningsgrad for tilbud av studentboliger på 20 prosent.

Etter at Sørnesvågen studentboliger ble åpnet i fjor høst, har dekningsgraden gått fra 13,86 prosent i 2014 til 14,4 prosent i år, viser tall fra studentboligundersøkelsen.

159 studenter i kø

Med så mange studenter på Sunnmøre (et fåtall er nettstudenter) og så forholdsvis få hybelenheter fordelt i områdene rundt Ålesund og Volda, sier det seg selv at ventelistene på studentbolig er lange.

4.953 studenter, som enten skal studere ved Høgskolen i Ålesund eller i Volda, har ikke fått tilbud om bolig via Studentsamskipnaden for Sunnmøre.

Et fåtall av disse har mulighet til å bo hjemme hos familie, men for de aller fleste er alternativet å leie bolig på privatmarkedet.

Mangler 340 hybler

For å nå målet om en dekningsgrad på 20 prosent mangler det 340 hybelenheter (hybler og leiligheter) på Sunnmøre.

– Hva må til for å få på plass disse hybelenhetene?

– Slik som vi ser det så er dekningsgraden vår balansert og vi får leid ut mest mulig. Om det bygges 340 nye boliger kan man få problemer med tomgang. Etter at boligene på Sørnesvågen sto klar i fjor høst opplever vi at vi har et godt tilbud til studentene. Men de er sjølsagt også helt avhengige at det private markedet, konstaterer boligsjefen.

Han mener at det private markedet er et naturlig bidrag til å huse studenter. Slik som ventelistene ser ut per i dag, mener han at antall hybelenheter er passelig. Men studentsamskipnaden følger hele tiden med på utviklingen, og nye prosjekter kan bli aktuelt fram i tid.

– Det er viktig for oss at alle studentene får et sted å bo. Er det krise stepper vi alltid inn og hjelper til med å finne en alternativ løsning, sier han.

Problem i hele landet

Også på landsbasis er boligmangel for studenter et stort problem. Aller verst er det i Østfold, hvor dekningsgraden er nede på 9 prosent, under halvparten av målet.

Studentsamskipnadene som oppfyller målet om dekningsgrad er Indre Finnmark (ca. 40 prosent), Nesna (22), Oppland (21), Norges Arktiske studentsamskipnad (23) og Ås (34).

– Vi ser at det fortsatt er en lang veg å gå før man når målet om en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent. Den har stått mer eller mindre stille de siste årene, skriver Norsk studentorganisasjon. I 2015 har den gått noe opp. Det kan skyldes både offensiv satsing i bygging av nye boliger, men også det at økningen i studentmassen ikke har vært like stor det siste året.

<strong>Bra tilbud:</strong> Etter at Sørnesvågen studentboliger kom til i fjor høst mener boligsjef Rune Ertesvåg at tilbudet til studenter er godt nok. Undersøkelser viser likevel at det er boligmangel. Foto: June R. Johansen