Etter fem år i ei uisolert campinghytte, ble Øystein en av deltakerne i «Housing First»-prosjektet i Ålesund. Kort fortalt skal prosjektet hjelpe de aller mest vanskeligstilte med å skaffe seg et varig sted å bo.

En rettighet

– Og dette handler ikke om å putte folk inn i en kommunal leilighet og forvente at de skal greie å tilpasse seg – kanskje etter flere år uten bolig.

Det sier Anne-Marie Aasen som er teamleder i virksomhet psykisk helse og rustiltak og prosjektleder for «Housing First» i Ålesund.

FORNØYD Øystein synes det er greit at hele navnet og bildet ikke kommer i avisa, men han forteller gjerne om at livskvaliteten har blitt en helt annen etter at han ble deltaker i «Housing First». Livet i campinghytta var ikke noe å trakte etter.

Et av de viktigste prinsippene for metoden er at bolig er en grunnleggende rettighet for alle.

– Og dette er en rettighet folk skal slippe å gjøre seg fortjent til på den ene eller andre måten, sier Kai Knutsen Sivertsen som er erfaringskonsulent i prosjektgruppa. Våre deltakere må ikke gjennom botrening, rehabilitering eller annen behandling før det kan bli aktuelt å skaffe bolig. Først skal de få et hjem, så kan vi følge dem opp etter egne ønsker og behov.

Det nytter

Metoden ble utviklet i New York på begynnelsen av 1990-tallet, og undersøkelser har vist at den virker.

– 85 prosent av deltakerne blir boende i boligene sine, og både rusmiddelbruk og kriminalitet går ned samtidig som livskvaliteten øker, sier Anne-Marie Aasen.

Øystein bekrefter at overgangen fra campinghytta til leiligheten har betydd mye for hans livskvalitet også.

– Leiligheten ligger i det området av byen jeg helst vil bo, og jeg har flott utsikt. Mange får rett og slett hakeslipp når de kommer på besøk, forteller han fornøyd.

Og dette er en leilighet Øystein har valgt sjøl.

– Deltakerne våre går på visning i to-tre aktuelle leiligheter, og på forhånd har vi snakka mye om hva de ønsker seg og hva som forventes av dem etter at de har flytta inn. De inngår en ordinær leiekontrakt med de forpliktelsene det innebærer, understreker Aasen.

Treårig prosjekt

Flere norske kommuner har tatt i bruk «Housing First». I Ålesund er det et treårig prosjekt som Anne-Marie Aasen håper skal bli permanent. I dag er det fem deltakere, og planen er at det kan bli ti i løpet av året. Ålesund kommunale eiendom tilbyr leilighetene, og boligkonsulent Kristin Myklebust i ÅKE sier at deltakerne får tilbud om boliger med god standard.

Når de er på plass i sitt eget hjem, er oppfølginga selvsagt viktig.

– Men vi følger opp med det deltakerne føler de har behov for og når det passer dem, understreker medlemmene i prosjektgruppa.

Øystein berømmer oppfølginga også, men han er en travel mann med mange jern i ilden. Blant annet stiller han opp som frivillig på «Suppe- bilen».

– Hvordan var overgangen fra campinghytta til leiligheten?

– Jeg innrømmer at jeg ikke sov så godt den første tida. Det var liksom så stort. Men det gikk fort over, og nå stortrives jeg.

– Vi ser jo at en nøkkel til en leilighet ikke løser alle problemer. Overgangen fra mange år som bostedsløs er ikke bare enkel, men «Housing first» gjør det i hvert fall enklere, sier Anne-Mari Aasen.